• Krčić je naš
  • Ekološko-informativni centar Krka
  • Festival Ruralne Kulture
  • Eko knjižnica igračaka

Svjetski dan zaštite okoliša

Objavljeno: Utorak, 05 Lipanj 2012

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na obljetnicu održavanja Konferencije UN-a u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu

 na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP), a ove godine obilježava se pod sloganom "Zeleno gospodarstvo: Jeste li uključeni?"

 

Proteklih godina ta je manifestacija izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima UN podiže svijest ljudi o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice, ističe Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Također, UN potiče ljude da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvitka i preuzmu odgovornost za očuvanje planeta, te ukazuje kako je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša.

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša koji se ove godine obilježava po 40. put, ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy istaknula je kako u Hrvatskoj još nema sustav gospodarenja otpadom i upravo u tom dijelu je najveći problem zaštite okoliša u našoj zemlji. Također zaostajemo za drugim zemljama Europe i u pročišćavanju otpadnih voda tako da nas tu čeka jako puno posla, kazala je. Istaknula je kako imamo velike obaveze prema Europskoj uniji i prema međunarodnim konvencijama i u smislu povećanja udjela obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti. Građanima je poručila da se ponašaju odgovorno prema okolišu, da štede resurse, vodu i struju, da pokušavaju što je moguće više koristiti javni gradski prijevoz i ekološki prihvatljive načine transporta te da odvajaju otpad.

Uoči Svjetskog dana zaštite okoliša u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode održana je jučer konferencija za novinare na kojoj su potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica i ministrica Holy najavili sudjelovanje Republike Hrvatske na Konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju "Rio+20" koja će se od 20. do 22. lipnja održati u Rio de Janeiru. Deseteročlano hrvatsko izaslanstvo vodit će potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica.

Konferencija UN-a o održivom razvoju "Rio+20" održat će se na 20. obljetnicu Konferencije o okolišu i razvoju UN-a (Rio de Janeiro 1992.) i na 10. obljetnicu Svjetskog sastanka na vrhu o održivom razvoju (Johannesburg 2002.) Na Konferenciji "Rio+20" države članice UN-a obnoviti će političku volju za održivim razvojem te se očekuje usvajanje završnog dokumenta pod nazivom "Budućnost kakvu želimo". Dvije glavne teme Konferencije "Rio+20" su razvoj zelenog gospodarstva za poticanje održivog razvoja i iskorjenjivanja siromaštva te nova međunarodna institucionalna struktura za jačanje provedbe održivog razvoja i politika vezanih za okoliš u okviru UN-a.

Hina

 

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar