• Krčić je naš
  • Ekološko-informativni centar Krka
  • Festival Ruralne Kulture
  • Eko knjižnica igračaka

Svim’ na Zemlji, daruj drvce!

Objavljeno: Utorak, 11 Prosinac 2018

Ponovno kreće kampanja za pošumljavanje Dalmacije - “Svim’ na Zemlji, daruj drvce!”

Ekološka udruga “Krka” ove se godine priključila Udruzi Zelena akcija, Eko-Zadar i Eko Zrmanji  te pozivano sugrađane i sugrađanke da ovog Božića, umjesto kupnje poklona ili božićnog drvca, doniraju za obnovu ugroženih šumskih područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Više o kampanji u priopćenu u nastavku. Udruge Zelena akcija, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga“Krka” Knin ponovno pozivaju sugrađane i sugrađanke da ovog Božića, umjesto kupnje poklona ili božićnog drvca, doniraju za obnovu ugroženih šumskih područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Ova božićna kampanja prošle je godine urodila divnom suradnjom oko 300 uključenih građana i građanki te lokalnih udruga i institucija, a sve je kulminiralo ovu jesen velikom akcijom sadnje 1011 mladice pinije na opožarenom području iznad mjesta Turanj, pored Zadra.

Prošlogodišnja okosnica akcije bili su razorni požari koji su zahvatili Dalmaciju i u kojima je izgorjelo preko 100 000 ha šume, makije i raslinja. Ove godine želimo proširiti priču te upozoriti da požari nisu jedino što kontinuirano prijeti šumskim ekosustavima zbog utjecaja klimatskih promjena. Mnoga šumska područja diljem Hrvatske ugrožena su prvenstveno prekomjernom i ilegalnom sječom, ali i nelegalnim odlagalištima otpada. Tome ide u prilog činjenica da je samo u Zadarskoj županiji tijekom 2017. i 2018. godine sanirano preko 1500 tona otpada iz šuma. Naša je misija i ove godine poručiti da prepoznajemo poveznicu konzumerističkih navika, prekomjernog trošenja Zemljinih resursa te proizvodnje ogromnih količina otpada. Doniranjem za pošumljavanje, umjesto kupovanjem proizvoda, prepoznajemo i nezamijenjivu vrijednost šuma i doprinosimo očuvanju ovog vrijednog ekosustava.

Kako građani i građanke mogu postati dio ove priče? Tako da doniraju minimalno 20 kn na IBAN udruge Eko Zrmanja (HR9724070001500003882) čime će osigurati sadnju najmanje jedne mladica drvca na ugroženim šumskim područjima Zadarske i Šibensko-kninske županije. Donacije se skupljaju od 11.12. 2018. do 12.1. 2019.

Točna lokacija sadnje i vrsta za pošumljavanje će naknadno biti utvrđene u suradnji sa stručnim šumarskim službama. Mladice će prvo biti posađene u rasadniku i zbrinute do jeseni 2019. godine, kada će udruge Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga „Krka“ Knin, u suradnji s lokalnim volonterima i akterima te uz stručno vodstvo Hrvatskih šuma, posaditi mlada drvca.

Građani i građanke će svoje drvce moći pratiti cijelo vrijeme te vidjeti kako se sadi u novu mladu šumu i kako raste. Svoje podatke mogu ostaviti u online obrascu kako bi dobili zahvalnicu, potvrdu, fotografije i izvještaje koji će popratiti sve faze nastanka novog zelenila. Zahvalnicu s drvcem mogu također u obliku božićnog poklona darovati drugoj osobi te se na taj način oduprijeti konzumerističkim navikama kojima smo skloni tijekom blagdana.

Poveznica na Facebook događaj: https://bit.ly/2rsDlAA

Kontakt: Sven Janovski, Zelena akcija, 099 837 6805, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar