• Krčić je naš
  • Ekološko-informativni centar Krka
  • Festival Ruralne Kulture
  • Eko knjižnica igračaka

Škole i udruge zajedno u razvijanju znanja i vještina učenika u području održivog razvoja

Objavljeno: Srijeda, 03 Srpanj 2019

Od 1. do 3. Srpnja u Kninu je održan seminar namijenjen nastavnicima  u okviru projekta „Znanje za održivo djelovanje“. Radi se o dvogodišnjem projektu koji se provodi u okviru natječaja Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u području "Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije". Projektom će se uložiti 1.286.647,72 kuna, od čega je 90 % financirano iz Švicarsko hrvatskog programa suradnje, a ostali dio financirat će Ured za udruge Vlade RH te partneri u projektu.

Nositelj projekta je  udruga Zelena Istra iz Pule, a partneri su Ekološka udruga Krka Knin i Centar za mirovne studije iz Zagreba te partnerske škole iz Pule: OŠ Monte Zaro, OŠ Šijana, OŠ Kaštanjer, Gimnazija i partnerske škole iz Knina: OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija. Program također sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ekološka udruga „Krka“ Knin je domaćin ovog prvog seminara. Slijedeći seminare održat će se u Puli kod domaćina Zelene istre početkom rujna ove godine.

Kroz ovaj projekt partnerska organizacija Centar za mirovne studije razvila je kurikulum edukacije nastavnika u suradnji sa dr.sc. Draženom Šimlešom, stručnjakom u ovom području, te praktičarima iz Zelene Istre. Na osnovu tog kurikuluma sada se provodi seminar za nastavnice partnerskih škola, a isti takav održat će se na jesen i za zainteresirane nastavnike/ce iz cijele RH, posebno onih gradova i županija koje prepoznaju važnost ovih sadržaja za svoju djecu i mlade.  Odabrane škole prepoznale su važnost ovog područja obrazovanja odnosno izgradnju kompetencija učenika/ca za odgovorno ponašanje u društvu. Time pokazuju kako je škola ne samo ključan akter u osposobljavanju mladih za život već i aktivno doprinose razvoju zajednica. Projektne aktivnosti bit će na početku školske godine predstavljene i roditeljima.

Zajednički nam je cilj osposobiti nastavnike i učenike osnovnih i srednjih škola znanjima i vještinama u području održivog razvoja te povećati razumijevanje uloge vlastitog djelovanja u zajednici. Cilj nam je da učenici osnovnih i srednjih škola aktivno sudjeluju u oblikovanju sadašnjosti i budućnosti te da razvijemo njihovo razumijevanje pojma održivi razvoj, odgovornost za njegovu primjenu u svojoj zajednici, spremnost na dijalog sa zainteresiranim akterima u zajednici. Da je takva vrsta angažmana mladih nužna i moguća i da može biti katalizator promjena govori nam primjer mlade klimatske aktivistice Grete Thunberg ("We must hold the older generation accountable, we need to get angry and than we have to transform our anger into action.")

O obrazovanju za održivi razvoj : ono je široko i obuhvatno – obrazovanje nužno za sadašnjost i  budućnost, sastoji se od povezanosti društvene, ekonomske i ekološke sfere te je najprihvaćeniji obrazovni koncept današnjice i prati UN-ove ciljeve održivog razvoja. Posebna vrijednost ovog projekta je suradnja škola i udruga - razmjena znanja i iskustava između nastavnika i članova udruga te povezivanje i suradnja u zajednici; također olakšavanje provođenja projekata i aktivnosti učenika u zajednici, spoj praktičnog i teorijskog u područjima ključnim za opstanak ljudi na Zemlji te pravedniji, bolji svijet; stvaranje prilike za učenike/ce da steknu vještine te primijenjeno i životno znanje.                                                                                                  

Stajališta izražena u ovom priopćenju za medije isključiva su odgovornost Udruge Zelena Istra i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt se provodi i financira  u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kojeg sufinancira Ured za udruge Republike Hrvatske

program sufinancira vlada RH

mzo long

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar