• Krčić je naš
  • Ekološko-informativni centar Krka
  • Festival Ruralne Kulture
  • Eko knjižnica igračaka

Kreće zadnja faza kampanje 'Svim na Zemlji, daruj drvce'

Objavljeno: Petak, 18 Listopad 2019

Završnom akcijom sadnje mladica bora u Kistanjama i akcijom čišćenja šume u Diklu kraj Zadra, 26. listopada završava kampanja „Svim na Zemlji, daruj drvce“ kojom se u prosincu prošle godine prikupilo 13.200 kn donacija građana i građanki Hrvatske.Svim na Zemlji, daruj drvce“ blagdanska je antikonzumeristička akcija koju je Zelena akcija u suradnji s udrugama Eko-Zadar i Eko Zrmanja pokrenula još 2017. godine, kada su ljetni požari poharali dalmatinsku obalu i uništili preko 100 000 ha šume. Kampanjom se željelo ukazati na problem požarišta, kao i na prijetnju klimatskih promjena i posljedice prekomjerne konzumacije na naš planet i podsjetiti da su upravo šumski ekosustavi od neizmjerne važnosti za naš opstanak. Rezultat prve kampanje bila je mlada šuma pinije od preko 1000 sadnica, koju je 70 vrijednih volontera i volonterki Zadarske županije zasadilo pokraj Turnja, u općini Sv. Filip i Jakov, gdje je tokom ljeta 2017. godine izgorilo 16 ha šume.

 Prošle su godine u blagdansko vrijeme Zelena akcija, Eko-Zadar, Eko Zrmanja, ovog puta uz ekološku udrugu “Krka” Knin ponovno pokrenuli kampanju i osim Zadarske, proširili ju i na Šibensko-kninsku županiju. Također se proširio i sam fokus kampanje, tako da se uz prijetnju požara ukazivalo i na tipične probleme šumskih ekosustava, poput prekomjerne i nelegalne sječe te tone otpada koji u njima završi. Tom je prilikom u mjesec dana kampanje sakupljeno 13.200 kn donacija građana i građanki Hrvatske.

Sada je vrijeme za zadnju fazu ove kampanje što uključuje veliku jesensku akciju sadnje i čišćenja šuma. Akcije će se u obje županije održati paralelno u subotu, 26. listopada, simbolično na dan hvalevrijedne nacionalne kolektivne sadnje stabala „Ne budi panj, zasadi drvo“.

U Šibensko-kninskoj županiji ekološka udruga “Krka” Knin, u suradnji sa šumarijom Knin, Čistoćom i Zelenilo d.o.o. Knin, kao i Osnovnom školom Kistanje, udrugom Zvonimir Knin te građanima grada Knina i okolice i drugim udrugama, posadit će oko 1850 mladica crnog bora na području Općine Kistanje, mjestu Laškovica, koje je 2017. godine bilo zahvaćeno razornim požarima. Svakom sudioniku akcije, ekološka udruga “Krka” Knin darovat će platnenu vreću.

U Zadru, udruga Eko-Zadar i partneri 26. listopada planiraju cjelodnevno druženje kojim se želi potaknuti širenje svijesti o zaštiti okoliša i klime te razvijanje kvalitetnih suradnji između javnih institucija, udruga, neformalnih grupa, inicijativa te građana i građanki. Tako će se ujutro održati  akcija čišćenja otpada kod Dikla, lokacije koja je odabrana zbog blizine odlagališta otpada, a pored kojeg se u obližnjim šumarcima često nepropisno odlaže otpad. Akciju organizira udruga Eko-Zadar, u suradnji s Čistoćom Zadar d.o.o., Mjesnim odborom Diklo, udrugom za mlade Tamaris, udrugom Nada i udrugom Porat.

Nakon akcije, slijedi program „Banak na Sfingi“, druženje uz hranu, piće i radionice za djecu i odrasle u organizaciji neformalne inicijative Mišancija, udruge Šigureca i neformalne skupine mladih SOL.zd, koji će u sklopu Banka predstaviti projekt "Mreže solidarnosti ZD". Osim toga, predvečer će u neformalnom društveno-kulturnom centru Knjigozemska biti organizirano i druženje i predavanje o značajkama i važnosti stabala.

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar