• Krčić je naš
  • Ekološko-informativni centar Krka
  • Festival Ruralne Kulture
  • Eko knjižnica igračaka

Znanje za održivo djelovanje - školski projekti u zajednici

Objavljeno: Utorak, 10 Ožujak 2020
S prvim naznakama proljeća krenula je provedba školskih projekata u zajednici. Tijekom zimskih mjeseci  učenici i profesori  OŠ „Domovinske zahvalnosti“ i SŠ „Lovre Montija“  iz Knina pripremali su svoje školske projekte u suradnji sa Ekološkom udrugom „Krka“ Knin kao partnerom. Osmišljena su dva zanimljiva i za zajednicu korisna projekta čija provedba će trajati do kraja svibnja 2020. "Eko kutak u našem gradu" osmislili su učenici Osnovne škole Domovinske zahvalnosti, a "Male parkovi za velike snove" osmislili su naši srednjoškolci iz Srednje škole Lovre Montija.
Osnovna škola Domovinske zahvalnosti svoj je  projekt nazvala "Eko kutak u našem gradu" sa ciljem informiranja  javnosti  o problemu ugrožavanja staništa oko 150 vrsta ljekovitog i medonosnog (uglavnom samoniklog) bilja na kninskom području, neodgovornim djelovanjem ljudi.  U sklopu projekta izradit će tri Eko kutka u Kninu, u koja će posaditi ljekovito i medonosno bilje i u njih smjestiti "hotele" za kukce. U travnju, na Dan planeta Zemlje učenici će organizirati i konferenciju za javnost te na taj način informirati i educirati građane o ovom problemu i potaknuti ih da i svoje balkone i vrtove učine privlačnima za kukce. Do sada su svoj projekt prezentirali lokalnim udrugama i institucijama s kojima će surađivati u određenim fazama provedbe. Tako su u veljači posjetili Turističku zajednicu grada Knina, Narodnu knjižnicu, Gradsko poglavarstvo Grada Knina , Udrugu sv. Bartolomej, OŠ dr. Franje Tuđmana i Dječji vrtić Cvrčak- područni odjel Tratinčica te Čistoću i zelenilo d.o.o. Slijedeća, najvažnija faza  su  konkretni radovi na oplemenjivanju javnih površina i stvaranje eko kutama  u gradu Kninu. 
Srednja škola Lovre Montija se odlučila nazvati svoj projekt "Mali parkovi za velike snove". Knin  je ljeti  često najtoplije mjesto u Hrvatskoj i njegovi stanovnici već osjećaju što znači kada temperatura kontinuirano prelazi 40° C. Stoga je sadnja parkova u Kninu iznimno važna i korisna. Rezultat školskog projekta su tri mala edukativna parka koja će pridonijeti povećanju broja zelenih površina grada Knina, ali će biti i mjesto susreta i druženja svih generacija. Parkovi će biti posađeni  pokraj Doma za starije i nemoćne, Pučkog otvorenog učilišta i Srednje škole Lovre Montija. Učenici s profesorima će  24. svibnja obilježiti i Svjetski dan parkova povodom kojeg će brojnim aktivnostima informirati građane o važnosti parkova i poticanju istih na dodatnu sadnju stabala.  Krajem veljače učenici s profesorima su krenuli s prezentacijom školskog projekta te su isti  predstavili u Domu za starije i nemoćne, Čistoći i zelenilo d.o.o., Pučkom otvorenom učilištu i Gradskom poglavarstvu Grada Knina.
Obje škole pripremile su i promotivne materijale- edukativne letke, plakate, platnene vrećice sa logom projekata, koje će podijeliti građanima tijekom raznih akcije koje uključuju širu zajednicu.
 
Osmišljavanje i provedba školskih projekata Eko kutak u našem gradu  i Mali parkovi za velike snove provode se  u sklopu projekta „Znanje za održivo djelovanje“ čiji je nositelj  udruga Zelena Istra, a partneri su Ekološka udruga „Krka“ Knin i Centar za mirovne studije te partnerske škole iz Pule: OŠ Monte Zaro, OŠ Šijana, OŠ Kaštanjer, Gimnazija i partnerske škole iz iz Knina: OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija.

Projekt se provodi i financira  u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kojeg sufinancira Ured za udruge Republike Hrvatske

program sufinancira vlada RH

mzo long

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar