Učimo danas za bolje sutra - Dosadašnji rezultati i buduće aktivnosti

Objavljeno: Petak, 23 Kolovoz 2019

Uskoro će biti (1.9.2019.) točno godinu dana kako ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s gradom Kninom provodi projekt “Učimo danas za bolje sutra“ u Okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. 

Projektom je predviđeno povećati stručna znanja i vještine kroz 5 različitih programa osposobljavanja za 35 osoba pripadnika marginaliziranih skupina, razviti i provesti ciljane programe za osnaživanje mekih vještina za 40 osoba pripadnika marginaliziranih skupina te povećati kapacitete stručnjaka koji rade s nezaposlenim osobama s ciljem unaprjeđenja usluga povezanih s pristupom tržišta rada.

Do sada je 20 osoba završilo programe osposobljavanja. Program osposobljavanja „Pršutar/ica“ završilo je 6 osoba, program osposobljavanja „Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatičnog bilja“ završilo je 7 osoba i program osposobljavanja „Pčelar/ica“ završilo je također 7 osoba. Kroz radionice mekih vještina (Budi svoj, Izrazi se i Budi kreativan) prošlo je 24 osobe. Održana je i radionica „Razvoj znanja i vještina za socijalno uključivanje“ na kojoj je sudjelovalo 6 stručnjaka koji rade s nezaposlenim osobama pripadnicima marginaliziranih skupina.

Trenutno se traži 7 osoba pripadnika marginaliziranih skupina koje će pohađati besplatni verificirani program osposobljavanja „Proizvođač/ica rakije i drugih domaćih aromatiziranih pića“ na POU Knin. Program osposobljavanja u trajanju od 120 nastavnih sati (teorija i praksa) započet će u rujnu 2019. godine. Na kraju programa polaznicima će biti uručeno uvjerenje o osposobljavanju, a stečenu kvalifikaciju mogu upisati u e-radnu knjižicu.

U marginalizirane skupine spadaju: Dugotrajno nezaposlene osobe (mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci), osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Polaznici programa osposobljavanja će također besplatno moći koristiti radionice mekih vještina i to:

- Budi svoj - dvodnevna radionica na temu osnaživanja i podizanja razine samopoštovanja;

- Izrazi se  -  dvodnevna radionica na temu povećanja komunikacijskih, prezentacijskih i pregovaračkih vještina s ciljem lakšeg zaposlenja;

- Budi kreativan  -  dvodnevna radionica na temu razvoja kreativnosti s ciljem smanjenja socijalne isključenosti

Svi zainteresirani se mogu javiti na brojeve telefona 022 664 608 ili 095 253 0211 te e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.