Sajam razmjene sjemena Vodice

Objavljeno: Ponedjeljak, 05 Lipanj 2023

Ekološka udruga „Krka“  Knin organizira peti po redu  Sajam razmjene sjemena u Šibensko-kninskoj županiji. Sajam će se  održati  26.8.2023. (subota ) u Gradskoj knjižnici Vodice, na adresi Obala Vladimira Nazora 4.  Detaljan plan i program sajma i vrijeme održavanja  objavit ćemo naknadno kada se isti izradi.

Prvi Sajam razmjene sjemena održan je 2019. godine u Kninu. Kako je ideja da se sajam svake godine održava u drugom gradu/općini u Šibensko-kninskoj županiji, drugi Sajam je održan 2020. godine u Šibeniku, treći u općini Promina, u Lukaru 2021. godine, četvrti u Drnišu 2022.godine  te smo tako nastavili tradiciju.

Projekt „Sajam razmjene sjemena u Vodicama“,kojeg financira Šibensko-kninska županija i podržava Gradska knjižnica Vodice ustupanjem prostora  za održavanje sajma je edukativni jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog sjemena (povrće, voće, cvijeće, ljekovito i aromatično bilje).

U sklopu sajma osim slobodne razmjene sjemena održat će se stručna predavanja na teme: Očuvanje starinskih sorti i bioraznolikosti u vrtu“, Predavanje o permakulturi i regenerativnoj poljoprivredi te radionice: „Od sjemena do stola“,  „Kako sakupiti sjeme povrća?“ i radionica izrade aromatičnih soli.

Ciljevi projekta su razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta te sorti na području Šibensko-kninske županije, upoznavanje stanovnika s načinima njegovanja bioraznolikosti u vrtu te sa pojmovima permakulture i regenerativne poljoprivrede.

Projekt je isto tako namijenjen poticanju poljoprivredne djelatnosti i podizanju svijesti o važnosti očuvanja sjemena.

 

Ovim putem pozivamo izlagače,  građane koji imaju autohtono sjemenje za razmjenu da se prijave za sudjelovanje na Sajmu razmjene sjemena na telefon 022/664-608 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.te da svojim prisustvom obogate ponudu sjemena.

Ukoliko ne možete prisustvovati Sajmu, sve sjemenje možete predati u ured udruge na adresi Tvrtkova 3, Knin - radnim danom od 08-16 sati.Pridružite nam se kako bi ovaj koristan projekt postao i ostao tradicionalan.         

 

Svaki sudionik Sajma na poklon će dobiti paketić sa sjemenom, a izlagače sjemena nagradit ćemo  knjigom Silvije Kolar- Fodor pod nazivom „Vrtlarenje u skladu s prirodom“.

 

 

Svi događaji su otvoreni i besplatni za javnost.