Stare baterije - prikupljeno 37 kg

Objavljeno: Petak, 25 Studeni 2011

Ekološka udruga "Krka" Knin je u sklopu provođenja inicijative "Staro za korisno" koje je financirala Zaklada "Kajo Dadić " iz Splita u sklopu decentraliziranog modela 

financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva irikupila 37  kg starih baterija koje je predala ovlaštenoj tvrtki CIAK. U sklopu iste inicijative obisli smo većinu trgovina u Kninu te ih upozorili da od građana moraju preuzeti stare baterije ako iste prodaju. Svim trvovinama donirali smo spremnik za stare baterije koje je našoj udruzi donirala  tvrtka CIAK.
Zahvaljujemo građanima koji su se uključili  u prikupljali baterije, a sve ostale molimo da izdvoje malo svog vremena daju svoj doprinos očuivanju okoliša te da stare baterije ne bacaju u smeće sa odtalim otpadom nego da ih odnesu u trgovine ili u prostorije naše udruge ili u Komunalno poduzeće Knin
Podsjetimo:

Opasni otpad – stare baterije

Opasni otpad čini mali dio ukupne mase otpada no predstavlja veliku prijetnju okolišu i ljudskom zdravlju, te posebno na tlo i podzemne vode. Mogućnost sigurnog odlaganja postoji za neke od njih.
Stare baterije su opasne  jer sadrže teške metale. Stare baterije, baterije mobitela i slično  možemo predati u bilo kojoj trgovini koja ih prodaje. Prodavatelj ih je dužan preuzeti.
Gospodarenje otpadnim baterijama regulirano je Pravilnikom o gospodarenju otpadnim baterijama i akumulatorima (NN 133/06) koji čini pravnu podlogu za uspostavljanje sustava skupljanja, obrade i visoke razine recikliranja te kontrolirane uporabe i/ili zbrinjavanja ostataka nakon obrade i recikliranja otpadnih baterija i akumulatora.
Prema spomenutom Pravilniku, svi prodavatelji baterija  dužni su omogućiti kupcima vraćanje otpadnih baterija  na mjesto kupnje bez naknade.