Zelena čistka Rujan 2018

Objavljeno: Utorak, 18 Rujan 2018

    

 

„Zelena čistka“  u općini Promina

Zelena čistka održala se dana 15.09. 2018.g.  u Čitluku, Kneževići-Čolaci.

Zelena čistka dio je globalnog pokreta „Let’s do it“! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Neki od važnijih ciljeva akcije, kojima i Vi Vašim sudjelovanjem možete dati doprinos su: osvještavanje o važnosti primarnog odvajanja otpada, uklanjanje ilegalno odloženog otpada u cijeloj Hrvatskoj, podizanje svijesti o stvaranju i odlaganju otpada, te važnosti očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, povezivanje predstavnika svih sektora  za realizaciju zajedničkog cilja, čišće Hrvatske.

U akciji je sudjelovalo dvadesetak sudionika iz Općine Promina, Ekološke udruge “Krka” Knin, DVD-a Promina, pripadnika oružanih snaga RH i građana.

Osim što su akcijom očišćene  ogromne količine otpada potaknuta je i suradnja svih dionika u zaštiti okoliša.

 

Akcijom želimo apelirati na neodgovorne pojedince da ne odlažu otpad u prirodu  jer npr . Općina Promina svim svojim sugrađanima jednom godišnje daje  uslugu besplatnog odvoza krupnog otpada. Navedena usluga Općine može potaknuti i druge gradove i općine da je uvedu u svoje usluge jer se tim može dati važan doprinos u očuvanju okoliša.

Kao dar i uspomenu na akciju svi sudionici akcije su od Ekološke udruge „Krka“ Knin  dobili platnenu vrećicu koju su oslikala djeca.

U suradnji s lokalnom tvrtkom Eko Promina d.o.o sav prikupljeni otpad je propisno, sukladno  Zakonu odvojen i zbrinut.

Slijedeća akcija dogovorena je za proljeće 2019.g.