Treći sajam razmjene sjemena

Objavljeno: Srijeda, 11 Kolovoz 2021

Subota, 28.8.2021. u 10 sati
Općina Promina, Društveni centar Promina, Kod škole 38, Lukar

 

Dragi suradnici, dragi Eko prijatelji, dragi svi!

Pozivamo vas da sudjelujete na trećem Sajmu razmjene sjemena u Šibensko-kninskoj županiji. U organizaciji Ekološke udruge „Krka“ Knin održat će se 28.8.2021. (subota) s početkom u 10 sati u Općini Promina u Društvenom centru Promina, Kod škole 38, Lukar.

Projekt „Sajam razmjene sjemena u Promini“, kojeg financira Šibensko-kninska županija, je edukativni jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog biljnog sjemena. Osim slobodne razmjene sjemena održat će se stručna predavanja na temu „Permakultura i regenerativna poljoprivreda“ te „Vrtlarenje u skladu s prirodom“.

Prvi Sajam razmjene sjemena održan je 2019. godine u Kninu. A kako je ideja da se svake godine održava u drugom gradu/općini u Šibensko-kninskoj županiji, drugi Sajam je održan 2020. godine u Šibeniku te smo tako nastavili tradiciju.

Svi događaji su otvoreni i besplatni za javnost.

Program trećeg sajma je slijedeći:

 

Ciljevi projekta su razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta te sorti na području Šibensko-kninske županije, upoznavanje stanovnika s praksom sjemenarstva i uzgoja hrane u skladu s prirodom te s permakulturom i regenerativnom poljoprivredom. Projekt je isto tako namijenjen poticanju poljoprivredne djelatnosti i podizanju svijesti o važnosti očuvanja sjemena.

O predavačima

 

Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Dobitnica je prestižne nagrade Mreže hrvatskih žena „Hrvatske utjecajne žene 2020.“ na području vodstva i inovacija, te nagrade National Geographica „Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020.“ u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.
Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima. Predsjednica je udruge "Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i u škole uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom. Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Hrvoje Bota diplomirani je inženjer arhitekture i vlasnik društvenog poduzeća „Održivo“ d.o.o. – ured za permakulturni dizajn, arhitektonsko projektiranje i urbanističko planiranje. Tvrtka je usmjerena na društveno i ekološki savjesno poslovanje i projektiranje životnog okoliša. Kroz više od 10 godina aktivnog rada u arhitektonskom projektiranju te prostornom i urbanističkom planiranju, Bota je sakupio niz znanja i vještina potrebnih za vođenje profesionalnog, kvalitetnog i inovativnog projektantskog ureda. Gradeći interes prema društveno i okolišno orijentiranom oblikovanju, savladava alate održivog dizajna koje primjenjuje u izradi arhitektonskih i urbanističkih projekata kao i projekata permakulturnog oblikovanja.

Ovim putem pozivamo izlagače, građane koji imaju autohtono sjemenje za razmjenu da se prijave za sudjelovanje na Sajmu razmjene sjemena na telefon 022 / 664 - 608 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te da svojim prisustvom obogate ponudu sjemena.

Najljepše vas molimo da potvrdite svoje sudjelovanje na vrijeme zbog ograničenog broja mjesta uslijed epidemioloških mjera. Ukoliko ne možete prisustvovati Sajmu, sve sjemenje možete predati u ured udruge na adresi Tvrtkova 3, Knin - radnim danom od 8 – 18 sati. Pridružite nam se kako bi ovaj koristan projekt postao i ostao tradicionalan.

Svaki sudionik Sajma na poklon će dobiti paketić sa sjemenom, a izlagače sjemena nagradit ćemo knjigom Silvije Kolar- Fodor pod nazivom „Vrtlarenje u skladu s prirodom“.

Napomena: Sajam će se održati u skladu sa preporukama Nacionalnog stožera vezanom uz pandemiju virusa SARS-CoV-2.

 

Veselimo se ponovnom druženju!

Sibensko kninska zupanija Logo