Održan sajam razmjene sjemena u Lukaru

Objavljeno: Petak, 03 Rujan 2021

U organizaciji Ekološke udruge "Krka" Knin uz financiranje Šibensko-kninske županije, u subotu 28. kolovoza 2021., u Lukaru, općina Promina održan je treći po redu Sajam razmjene sjemena u Šibensko-kninskoj županiji na kojem su se okupili zainteresirani poljoprivrednici, mještani i hobisti. U sklopu sajma održana su zanimljiva predavanja:

 

Sudionici razmjene dobili su na dar knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ autorice Silvije Kolar-Fodor, a svi učesnici vrećicu sjemena Udruge Biovrt. Eko knižnica igračaka u Društvenom centru Promina dobila je edukativnu igru udruge Biovrt „Mali čuvari prirode“. Sajam je bio iznimno koristan i dobro posjećen.

 

Sajam-razmjene-sjemena-Lukar-2021-01.jpeg Sajam-razmjene-sjemena-Lukar-2021-03.jpeg Sajam-razmjene-sjemena-Lukar-2021-04.jpeg

Sajam-razmjene-sjemena-Lukar-2021-05.jpg Sajam-razmjene-sjemena-Lukar-2021-08.jpg Sajam-razmjene-sjemena-Lukar-2021-13.jpg

Sajam-razmjene-sjemena-Lukar-2021-14.jpg

Ciljevi projekta su razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta te sorti na području Šibensko-kninske županije, upoznavanje stanovnika s praksom sjemenarstva i uzgoja hrane u skladu s prirodom te s permakulturom i regenerativnom poljoprivredom. Projekt je isto tako namijenjen poticanju poljoprivredne djelatnosti i podizanju svijesti o važnosti očuvanja sjemena.

O predavačima

Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Dobitnica je prestižne nagrade Mreže hrvatskih žena „Hrvatske utjecajne žene 2020.“ na području vodstva i inovacija, te nagrade National Geographica „Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020.“ u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.
Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima. Predsjednica je udruge "Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i u škole uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom. Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Hrvoje Bota diplomirani je inženjer arhitekture i vlasnik društvenog poduzeća „Održivo“ d.o.o. - ured za permakulturni dizajn, arhitektonsko projektiranje i urbanističko planiranje. Tvrtka je usmjerena na društveno i ekološki savjesno poslovanje i projektiranje životnog okoliša. Kroz više od 10 godina aktivnog rada u arhitektonskom projektiranju te prostornom i urbanističkom planiranju, Bota je sakupio niz znanja i vještina potrebnih za vođenje profesionalnog, kvalitetnog i inovativnog projektantskog ureda. Gradeći interes prema društveno i okolišno orijentiranom oblikovanju, savladava alate održivog dizajna koje primjenjuje u izradi arhitektonskih i urbanističkih projekata kao i projekata permakulturnog oblikovanja.

Iduće godine planirano nastaviti sa sajmom u nekom drugom gradu u županiji. Veselimo se ponovnom druženju!

Sibensko kninska zupanija Logo