Održan sajam razmjene sjemena u Lukaru

Objavljeno: Petak, 03 Rujan 2021

U organizaciji Ekološke udruge "Krka" Knin uz financiranje Šibensko-kninske županije, u subotu 28. kolovoza 2021., u Lukaru, općina Promina održan je treći po redu Sajam razmjene sjemena u Šibensko-kninskoj županiji na kojem su se okupili zainteresirani poljoprivrednici, mještani i hobisti. U sklopu sajma održana su zanimljiva predavanja:

  • predsjednice udruge Biovrt Silvije Kolar-Fodor„Vrtlarenje u skladu s prirodom“,
  • predavanje Hrvoja Bote iz Održivo d.o.o.„Permakultura i regenerativna poljoprivreda“. 

 

Sudionici razmjene dobili su na dar knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ autorice Silvije Kolar-Fodor, a svi učesnici vrećicu sjemena Udruge Biovrt. Eko knižnica igračaka u Društvenom centru Promina dobila je edukativnu igru udruge Biovrt „Mali čuvari prirode“. Sajam je bio iznimno koristan i dobro posjećen.

 

Ciljevi projekta su razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta te sorti na području Šibensko-kninske županije, upoznavanje stanovnika s praksom sjemenarstva i uzgoja hrane u skladu s prirodom te s permakulturom i regenerativnom poljoprivredom. Projekt je isto tako namijenjen poticanju poljoprivredne djelatnosti i podizanju svijesti o važnosti očuvanja sjemena.

O predavačima

Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Dobitnica je prestižne nagrade Mreže hrvatskih žena „Hrvatske utjecajne žene 2020.“ na području vodstva i inovacija, te nagrade National Geographica „Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020.“ u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.
Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima. Predsjednica je udruge "Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i u škole uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom. Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Hrvoje Bota diplomirani je inženjer arhitekture i vlasnik društvenog poduzeća „Održivo“ d.o.o. - ured za permakulturni dizajn, arhitektonsko projektiranje i urbanističko planiranje. Tvrtka je usmjerena na društveno i ekološki savjesno poslovanje i projektiranje životnog okoliša. Kroz više od 10 godina aktivnog rada u arhitektonskom projektiranju te prostornom i urbanističkom planiranju, Bota je sakupio niz znanja i vještina potrebnih za vođenje profesionalnog, kvalitetnog i inovativnog projektantskog ureda. Gradeći interes prema društveno i okolišno orijentiranom oblikovanju, savladava alate održivog dizajna koje primjenjuje u izradi arhitektonskih i urbanističkih projekata kao i projekata permakulturnog oblikovanja.

Iduće godine planirano nastaviti sa sajmom u nekom drugom gradu u županiji. Veselimo se ponovnom druženju!

Sibensko kninska zupanija Logo

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar