Program Europskih Snaga Solidarnosti i mogućnosti volontiranja

 

Cilj je volonterskih projekata pružiti mladima priliku da volontiranjem odgovore na važne društvene potrebe i pridonose osnaživanju zajednica. Na taj način se mladima omogućuje stjecanje korisnog iskustva, vještina i kompetencija za njihov osobni, obrazovni, društveni, građanski i profesionalni razvoj te time i poboljšava njihova zapošljivost.

Volonterski projekti otvoreni su javnim i privatnim organizacijama s važećom Oznakom kvalitete te mladima od 18 do 30 godina koji su registrirani na Portalu Europskih snaga solidarnosti.

Program pokriva sljedeće financijske stavke: putni troškovi, organizacijska potpora (potpora za životne troškove, potpora sudionicima i potpora za vođenje projekata), troškovi džeparca volonterima, potpora za učenje jezika, potpora za uključivanje (inkluziju), izvanredne troškovi.

Volonterski projekti mogu kombinirati jednu ili više sljedećih aktivnosti:
  • Individualne volonterske aktivnosti - Individualne volonterske aktivnosti podrazumijevaju volontiranje u punom radnom vremenu (najmanje 30 i najviše 38 sati tjedno) u trajanju od 2 do 12 mjeseci.
  • Aktivnosti volonterskih timova - Aktivnosti volonterskih timova podrazumijevaju grupe od 10 do 40 mladih koji dolaze iz najmanje dvije strane zemlje kako bi volontirali u trajanju od 2 tjedna do 2 mjeseca

 

Svi volonteri moraju biti registrirani na Portalu ESS-a, Volonteri koji su već sudjelovali u individualnoj volonterskoj aktivnosti u okviru programa ESS, Erasmus+ ili Europske volonterske službe (EVS) nisu prihvatljivi.

Iznimke - u opravdanim slučajevima volonteri koji su sudjelovali u individualnoj volonterskoj aktivnosti programa Erasmus+, Europske volonterske službe (EVS) ili Europskih snaga solidarnosti u trajanju do 2 mjeseca mogu sudjelovati u još jednoj prekograničnoj individualnoj volonterskoj aktivnosti Europskih snaga solidarnosti. Ukupno vrijeme trajanja volontiranja ne smije premašiti 14 mjeseci.

hr esc labelU projektima koji se odvijaju sa sudionicima iz Hrvatske te u aktivnostima volonterskih timova mora sudjelovati minimalno jedna organizacija, dok u ostalim aktivnostima moraju sudjelovati minimalno dvije organizacije - organizacija s ulogom primatelja (host organisation) i organizacija s ulogom pružatelja podrške (support organisation) iz matične zemlje volontera. Organizacije koje žele sudjelovati u aktivnostima volontiranja moraju imati važeću Oznaku kvalitete kojom se potvrđuje da organizacije posjeduju kapacitet za kvalitetno provođenje projekata u skladu sa standardima kvalitete i pravilima programa. Oznaka kvalitete nije potrebna za prijavu projekata solidarnosti.

Dobivanje Oznake kvalitete ključni je preduvjet za sudjelovanje organizacija u aktivnostima volontiranja u okviru programa Europske snage solidarnosti, a na osnovu kvalitete prijave za Oznaku kvalitete u kasnijoj fazi će se odrediti visina financijske potpore za provedbu planiranih aktivnosti.

Program pokriva sljedeće financijske stavke volonterima: putni trošak, troškove džeparca, smještaj, potpora za učenje jezika, potpora za uključivanje (inkluziju) te osigurano zdravstveno osiguranje.

Agencija za mobilnost i programe EUeu flag co funded pos right HREuropean Solidarity Corps logo

Projekti koje provodimo, koje smo proveli i koje podržavamo:

Godišnji susret ESS organizacija

Objavljeno: Nedjelja, 04 Lipanj 2023

Agencije za mobilnost i programe EU nadležne za provedbu programa u Hrvatskoj je organizirala Godišnji susret organizacija s oznakom kvalitete i  volontera koji su se vratili s inozemne ili tuzemne aktivnosti u  okviru programa Europskih Snaga Solidarnosti. Sastanak se održao 26. i 27. svibnja 2023. godine u Zagrebu, u hotelu Zonar. Na sastanku je sudjelovala i predstavnica Ekološke udruge „Krka“ Knin kao i brojni predstavnici organizacija s oznakom kvalitete iz Republike Hrvatske. Udruga Krka od 2019. godine provodi ESS volonterske projekte u kojima sudjeluju dugoročni volonteri.

Opširnije...