Eko knjiznica igracaka Šibenik01Prva Eko knjižnica igračaka otvorena je u Kninu u veljači 2014. godine. Prva je takva knjižnica na području RH. Projekt je izuzetno dobro prihvaćen i od strane roditelja i djece, ali i medija i jedinica lokalne samouprave. Funkcionira na principu besplatnog članstva, uz „uvjet“ da se pri upisu donese jedna stara igračka. Moguće je posuditi tri igračke na period od mjesec dana. U udruzi vodimo evidenciju o članovima te posuđenim igračkama. Knjižnica je otvorena svaki radni dan, a projekt se u kontinuitetu provodi od veljače 2014. do danas.

Na otvaranju knjižnica je imala oko 150 igračaka a u međuvremenu je knjižnici donirano nebrojeno mnogo igračaka od strane građana, odnosno djece. Veliki broj građana, onih koji nemaju više malu djecu, donirali su knjižnici igračke koje su planirali baciti. Knjižnica trenutno broji oko 300 redovnih članova, a obogaćivanjem ponude taj broj ćemo povećati.

Jedan od ciljeva je i da se ovaj projekt prepozna te da se eko knjižnice igračaka otvore diljem RH. Ekološka udruga „Krka“ Knin kontinuirano radi na promociji projekta. Pružamo svaki oblik potpore zainteresiranim udrugama, gradovima i općinama koje namjeravaju otvoriti ovakav oblik knjižnice u svojim mjestima. Do sada je Eko knjižnica igračaka otvorena u Šibeniku (Krka Knin), Karlovcu (udruga Eko Pan), Zagrebu (udruga Zeleni dan), Veloj Luci (udruga Novi otok), Sesvetskom Kraljevcu (udruga Java i Edukativno-zabavni centar radionica sreće).

Eko knjižnica otvorena je uz pomoć sredstava doniranih od strane brojnih donatora, uglavnom građana te uz veliku volju i volonterski rad članova Udruge. Tijekom godina Eko knjižnica financirana je od strane brojnih donatora, iako ti iznosi uglavnom nisu bili dostatni za rad knjižnice te je i dalje najveći naglasak na volonterskom angažmanu članova i djelatnika udruge. 2014. godine za projekt Eko knjižnice igračaka dobili smo nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva I=d2za najbolju društvenu inovaciju godine te novčanu potporu u iznosu od 20.000,00 kn. 2016./2017. FZOEU nam je odobrio sufinanciranje projekta u iznosu od 80.000,00 kn. Iste godine, za knjižnicu u Šibeniku odobreno nam je 6.000,00 eura za otvaranje knjižnice u sklopu re-granting sheme LADDER. 2018. Grad Knin i ŠKŽ odobrili su male potpore u iznosu od po 5.000,00 kn. Za 2020. imamo osigurano 8.000,00 kn za provedbu projekta (3.000,00 kn Grad Šibenik te 5.000,00 ŠKŽ).

Nastavkom rada eko knjižnice igračaka koja je otvorena početkom 2014. godine značajno doprinosimo uštedi roditelja u kupnji igračaka, buđenju svijesti djece o važnosti razmjene igračaka te očuvanja okoliša i gospodarenja otpadom i stvaranju dodatnih sadržaja za djecu grada Knina.

Tijekom 2016. godine u Kninu su postavljena prva tri spremnika za prikupljanje rabljenih igračaka, a u 2018. godini i 2 spremnika u Šibeniku.

U međuvremenu, tokom 2017. i 2018., sve je nadograđeno postavljanjem Eko kućica za knjige na nizu lokacija u Šibensko-kninskoj županiji koje služe za razmjenu i prikupljanje knjiga. U 2020. zahvaljujući sredstvima Fonda za očuvanje okoliša i Šibensko-kninske županije aktivnosti se zaokružuju postavljanjem Eko kućica za igračke na 5 lokacija u Kninu.

Ciljevi:

  • stvaranje dodatnih sadržaja za djecu
  • buđenje svijesti djece o važnosti očuvanja okoliša
  • financijska ušteda roditeljima
  • poticanje djece na važnost ravnopravnosti
  • doprinos održivom gospodarenju otpadom
  • poticanje ponovne uporabe

 

Video o ponovnoj uporabi i Eko kućicama igračaka

Objavljeno: Subota, 05 Prosinac 2020

Snimili smo video o projektu Eko kućice igračaka koje su postavljene na lokacijama 5 dječjih vrtića u Kninu. Kroz projekt smo željeli djeci vrtićke dobi približiti ekološke teme s naglaskom na ponovnu uporabu. Omogućili smo im razmjenu, posuđivanje i darovanje igračaka što bi trebalo smanjiti količinu igračaka koje završavaju u otpadu. Roditelji mogu uštedjeti na kupnji novih igračaka. Svi zainteresirani mogu koristiti Eko kućice za igračke koje su postavljene ispred naših gradskih vrtića.

UZMI, VRATI, DONIRAJ, IGRAJ SE, ČUVAJ!

Odvojite par minuta i pogledajte naš video...

Opširnije...

Edukativno ekološke radionice za kninske vrtiće

Objavljeno: Četvrtak, 22 Listopad 2020

U sklopu projekta "Eko kućice za igračke" Ekološka udruga „Krka“ Knin održala je 5 edukativno ekoloških radionica za djecu na kojima je sudjelovalo 64 djece. Radionice su održane za djecu iz DV Cvrčak, DV Tratinčica, DV Maslačak, DV Visibaba i DV Radost. Projekt se provoditi na području grada Knina u trajanju od 8 mjeseci. Donatori projekta su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Šibensko-kninska županija.

Opširnije...

Projekt Eko kućice za igračke

Objavljeno: Utorak, 22 Rujan 2020

Ekološka udruga "Krka" Knin je započela s provedbom projekta "Eko kućice za igračke" kroz inovativan pristup buđenja ekološke svijesti kod djece i odraslih, odgovornijeg postupanja prema igračkama te poticanja na ponovnu uporabu. Projekt će se provoditi na području grada Knina u trajanju od 8 mjeseci. Donatori projekta su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Šibensko-kninska županija

Pri osmišljavanju projekta potaknuti smo idejom svjetskog pokreta Little Free Library za slobodnu razmjenu knjiga koji funkcionira na principu knjiga za knjigu (jednu uzmeš, jednu daš), koja predstavlja idealni način promoviranja čitanja među djecom i  odraslima. Udruga već provodi projekt "Eko kućice za knjige" koje su postavljene na 10 lokacija u Šibensko-kninskoj županiji. Provodimo i projekt "Eko knjižnica igračaka" koja je otvorena 2014. godine u Kninu te su od tada knjižnice otvorene i u Zagrebu, Veloj Luci, Sesvetskom Kraljevcu, Šibeniku i Karlovcu, a uskoro i u Promini. Udruga Krka upravlja knjižnicama u Kninu i Šibeniku.

Opširnije...

Eko knjižnica igračaka Šibenik

Objavljeno: Petak, 24 Srpanj 2020

Ekološka udruga „ Krka“ Knin zahvaljujući donaciji Grada Šibenika iz Programa javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi i znanosti Grada Šibenika nabavila je nove igračke za potrebe Eko knjižnice igračaka u Šibeniku. Na temelju ove donacije knjižnica je opet otvorila svoja vrata djeci grada Šibenika i okolice. Eko knjižnica igračaka u Šibeniku je smještena u prostorijama „Narančaste zgrade“ na adresi Prilaz tvornici 41 i opremljena je raznim igračkama: društvene i edukativne igre, didaktičkim igračkama, slikovnice…..

Opširnije...

Poziv na kreativne radionice

Objavljeno: Ponedjeljak, 05 Studeni 2018

 

Radionice (izrada uporabnih predmeta) za djecu će se održavati u prostoriji eko knjižnice igračaka (Tvrtkova 3), svakog petka tijekom studenog i prosinca 2018. u vremenu od 13:00 do 14:00 sati.

Postavljene eko kućice za knjige u Drnišu i Skradinu

Objavljeno: Četvrtak, 18 Listopad 2018

Kroz projekt „Eko kućice za knjige“ koje su financirale Hrvatske lutrije postavljene su Eko kućice za knjige u Skradinu i Drnišu (Dječji vrtić) te su građanima koji su donirali knjige za eko kućice darovane i platnene vrećice.

Ekološka udruga „Krka“  do sada je postavila  7 eko kućica knjiga u Kninu i jednu u Kistanjama. Građani, a posebno djeca, izuzetno dobro su reagirali na ovaj zanimljiv način razmjene i prikupljanja knjiga te stoga postoji velika potreba da se ideja proširi na cijelu Šibensko-kninsku županiju, a kasnije i na sve ostale županije u RH. Projektom doprinosimo zaštiti okoliša i buđenju svijesti o važnosti sprječavanja nastanka otpada i ponovne uporabe a ujedno promoviramo knjigu kao važan element svakog zdravog društva.

Ideja svjetskog pokreta Little Free Library za slobodnu razmjenu knjiga a koji funkcionira na principu knjiga za knjigu – jednu uzmeš, jednu daš – predstavlja idealni način promoviranja čitanja među djecom i  odraslima dala nam je ideju da projekt primijenimo na sve gradove i općine u Šibensko-kninskoj županiji, a nakon realizacije projekta po mogućnosti i na ostale Županije u Republici Hrvatskoj.