Dinara 2012 park prirode

Objavljeno: Srijeda, 27 Srpanj 2011

Sa www.huknet.hr

Stručna studija Državnog zavoda za zaštitu prirode o Dinari kao parku prirode je pri kraju, izvijestili su iz Općine Kijevo koja je

 inicijator ideje da najviša planina u Hrvatskoj postane zaštićeno područje. Nakon što se stručna studija izradi na redu je hrvatski sabor pa bi Dinara mogla već iduće godine imati posebni status.

- Stručni elaborat koji izrađuje Državni zavod za zaštitu prirode vrijedan 480 tisuća kuna sa po 50 posto iznosa financiraju Općina Kijevo i Fond za zaštitu okoliša. Izrada stručne studije je pri kraju i ona bi trebala biti gotova do kraja godine. Riječ je o stručnoj podlozi na osnovu koje Dinara može postati parkom prirode – izvijestio nas je načelnik Općine Kijevo Ivan Stjepan Bajan.

Nakon što se stručna studija izradi, na redu su političko pravni akti.

- Nakon izrade stručnog elaborata, ukoliko se ocijeni da ima elemenata za zaštitu najviše hrvatske planine, slijede suglasnosti općina, gradova i Ministarstava kulture i zaštite okoliša te na kraju izglasavanje u Saboru. Do sada se već utvrdilo da ima dovoljno elemenata da se Dinara proglasi Parkom prirode – kazao nam je načelnik Općine Kijevo.

Kako sada stvari stoje, predmet bi mogao doći u ruke zastupnicima budućeg saziva sabora, a Dinara bi mogla postati Parkom prirode 2012. godine.