Umijeće izrade bukare i suska- zaštićeno nematerijalno kulturno dobro!

Objavljeno: Utorak, 14 Studeni 2023

Rješenjem od 24. listopada 2023. godine Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske utvrdilo je da Umijeće izrade bukare i suska ima svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra. Time je Umijeće izrade bukare i suska upisano u Listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-7747.

Ekološka udruga „Krka“ Knin uvrštena je među 17 upisanih u  popis nositelja zaštite ovoga nematerijalnog kulturnog dobra.

Bukara je tradicionalna dalmatinska posuda za vino, napravljena isključivo od smrekova drveta. Stara predaja kaže da i najgore vino u bukari upravo zbog smreke ima dobar okus. Bukara je posuda od najmanje pola litre, često i od litre ili više. Služila kao zajednička posuda za vino koja je kružila od osobe do osobe, a zbog njezinih antibakterijskih svojstava, nije bilo straha od zaraze. Tek kasnije počele su se izrađivati i manje bukare.Proces izrade je dugotrajan je i složen. Drvo se ispila i ostavi da se osuši, što ponekad može trajati i duže od godinu dana, i tek je nakon toga spremno za daljnju obradu. Radi se isključivo na tradicionalan način, odnosno u potanju je ručni rad.

U zaleđu za drvenu posudu za vino možete čuti i još jedan naziv – susak. Susak i bukara gotovo da su sinonimi, ali se ipak razlikuju u izgledu: bukara je gore šira, pa se sužava prema dnu, a kod suska je obrnuto: na vrhu je uži i širi se prema dnu. Susak je drniška drvena čaša za vino. Susak se zagrli, a bukara drži za ručku.

Više o samoj izradi suska možete pročitati na ovdje, gdje jedan od rijetkih majstora s naših prostora, Ivan Tomić Mlađo, govori o susku.

Fotografija suska preuzeta s : Grad Drniš