Obnova crpne stanice Šimića vrelo

Objavljeno: Četvrtak, 13 Prosinac 2012

 

Preuzeto sa HUKnet.hr

Direktorica kninskog Komunalnog poduzeća Sanja Bebek i direktor tvrtke Pomak iz Splita Neven Kulušić potpisali su danas 

ugovor za izvođenje radova na obnovi crpne stanice Šimića vrelo u Kninu. Radove na tom glavnom izvorištu za grad vrijedne 14 milijuna kuna u 90-postotnom iznosu financiraju Hrvatske vode te s 10 posto sredstava Grad Knin.

Ako se Šimića vrelo ne bi obnovilo došlo bi u pitanje funkcioniranje vodoopskrbe u gradu, otkrila je kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

- Šimića vrelo je pušteno u rad prije 56 godina i do sada je doživjelo samo jednu manju rekonstrukciju. Djelatnici Komunalnog poduzeća uvidjeli su da ga je nužno obnoviti te su se sa napravljenom studijom obratili Hrvatskim vodama koje su odlučile financirati projekt, jer bi u suprotnom došlo u pitanje funkcioniranje vodoopsrbe u gradu. Šimića vrelo je srce vodoopskrbe grada pa je stoga ovo zaokruživanje cijele priče oko obnove vodoopskrbe u Kninu – kazala je kninska gradonačelnica.

Šimića vrelo je bilo u toliko lošem stanju da se u Komunalnom poduzeću nisu usudili prezentirati javnosti pravo stanje stvari, priznala je direktorica Komunalnog poduzeća Sanja Bebek predstavivši detalje same obnove.

- Javnost nije smjela ni znati probleme budući da je vodoopskrbni sustav bio upitan. Radovi će se sastojati od obnove dovodnog kanala od izvorišta do crpnog postrojenja te od obnove trafostanice, a riješit ćemo i sigurniji način kloriranja vode, jednostavniji rad djelatnicima kao i praćenje svih problema u postrojenju i na terenu tako da ćemo informacije o problemima dobiti ne samo putem računala, nego čak i preko mobitela – izvijestila je direktorica Komunalca.

Knin će nakon ovih radova imati kvalitetnu i stabilnu pitku vodu, kazala je voditeljica službe korištenja voda Vodogospodarskog odjela Hrvatskih voda iz Splita, Irina Putica.

- Godinu i pol dana prolazimo s Gradom i Komunalnim poduzećem kroz težak i trnovit put s ciljem da se srce sustava pripoji započetom projektu. Ulaskom u Europsku uniju moramo imati stabilnu i kvalitetnu pitku vodu, a to će Knin nakon ovih radova imati. Moramo i spomenuti da su iz Grada Knina bili jako uporni čestim posjetima Zagrebu i traženjem financijskih sredstava - otkrila je Irina Putica iz Hrvatskih voda.

Šimića vrelo je za Knin važniji čak i od bolnice, ustvrdio je direktor izvođača radova, tvrtke Pomak iz Splita, Neven Kulušić.

- Šimića vrelo je ključni objekt u Kninu, važniji čak i od bolnice. Mi smo iznenađeni koliko je malo problema bilo s obzirom na loše stanje objekta. Obnovom će Šimića vrelo biti jedna moderna i kvalitetna crpna stanica. Iznenađeni smo i kako se jedna mala sredina upušta u tako složeni projekt i u elektro i u strojarskom i u građevinskom dijelu te je to doista za pohvalu – kazao je direktor Pomaka.

Radovi na obnovi crpne stanice trebali bi biti gotovi do kraja 2013. godine.