Članstvo u Nacionalnoj mreži ZPP-a

Objavljeno: Utorak, 07 Studeni 2023

Ekološka udruga " Krka" Knin od studenog 2023. godine je postala članica Nacionalne ruralne mreže, odnosno Nacionalne mreže ZPP-a.

O NMZPP:
 
Nacionalna  mreža Zajedničke poljoprivredne politike (NMZPP) djeluje kao platforma za umrežavanje i dijeljenje informacija o Strateškom planu Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027. Članstvo u NMZPP je besplatno i neobavezujuće, a omogućava članovima međusobnu suradnju, podršku i umrežavanje sukladno jednakim ciljevima i interesima. U aktivnostima NMZPP mogu sudjelovati i drugi dionici koji nisu članovi Mreže. Kroz tematske radne grupe, online forum te podršku umrežavanju dionika iz područja poljoprivrede, NMZPP omogućava podršku ostvarivanju ciljeva NMZPP, a posebice AKIS sustavu koji je tek u začecima u Hrvatskoj. U ovom kontekstu, u okviru Mreže osnivaju se i različite tematske radne skupine, ovisno o prioritetnim područjima, npr. za potrebe AKIS-a, EIP-a, itd. (umrežavajući sve dionike, uključujući i privatne savjetodavce).
 
NMZPP djeluje na cijelom području Republike Hrvatske, a čine ju Upravljački odbor NMZPP – sastavljen od predstavnika koje neposredno odabiru sami članovi, Tajništvo NMZZP i članovi NMZPP.
 
Uspjeh NMZPP ovisi o svakom članu, prvenstveno interesu članstva za međusobnu razmjenu informacija, strukturiranom dijalogu i zajedničkom djelovanju u svrhu poboljšanja života i rada u ruralnim krajevima Lijepe naše.
 
Pojedinci i organizacije koji žele postati članovi NMZPP mogu to učiniti vrlo jednostavno kroz sustav članstva na mrežnoj stranici clanstvonrm.mps.hr popunjavanjem obrasca i davanjem privole za obradu osobnih podataka sukladno Uredbi (EU) 2021/2115.
 
CILJEVI:
 
Sukladno navedenoj zakonskoj regulativi, ciljevi umrežavanja su:
 
(a) povećanje sudjelovanje svih relevantnih dionika u provedbi strateških planova u okviru ZPP-a i, ako je to relevantno, u njihovu osmišljavanju;
 
(b) praćenje UT u provedbi SPZPP  i prijelazu na model ostvarivanja politika koji se temelji na uspješnosti;
 
(c) doprinositi poboljšanju kvalitete provedbe SP ZPP-a;
 
(d) doprinositi informiranju javnosti i potencijalnih korisnika o ZPP-u i mogućnostima financiranja;
 
(e) poticati inovacije u poljoprivredi i ruralnom razvoju te podupirati izravno uzajamno učenje i uključivanje svih dionika u proces razmjene i stjecanja znanja te interakciju tih dionika;
 
(f) doprinijeti kapacitetima i aktivnostima za praćenje i evaluaciju;
 
(g) doprinositi širenju rezultata strateških planova u okviru ZPP-a
 
Kao što je predviđeno Strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023.-2027., transformacija Nacionalne ruralne mreže u NMZPP, omogućiti će bolje povezivanje svih dionika AKIS-a. Uloga NMZPP je komunikacija i umrežavanje širokog spektra dionika. NMZPP u suradnji s AKIS koordinacijskim tijelom i Ministarstvom poljoprivrede, znanstvenim i obrazovnim ustanovama, savjetnicima, preko poljoprivrednika, LAG-ova, do regionalnih razvojnih agencija te stručnih ustanova u poljoprivredi i ruralnom razvoju, bit će značajnija podrška AKIS-u.
 
UPRAVLJANJE:
 
Mreža djeluje na cijelom području Republike Hrvatske, a čine je Upravljački odbor Mreže, tajništvo Mreže i članovi.
 
Upravljački odbor koji broji minimalno 11 članova nadležan je za usmjeravanje aktivnosti NMZPP koje provode članovi uz operativnu podršku i koordinaciju tajništva NMZPP.
 
Predsjednik Upravljačkog odbora NMZPP je osoba koja obnaša funkciju čelnika Upravljačkog tijela te donosi indikativni višegodišnji plan rada i organizacije NMZPP te sve akte vezane uz rad i funkcioniranje NMZPP uključujući i osnivanje i imenovanje predstavnika članova u UO.
 
FINANCIRANJE:
 
Financiranje rada i aktivnosti Mreže provodi se iz mjere 20 – Tehnička pomoć Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine zaključno s krajem 2024. godine, a od 2025. godine iz Tehničke pomoći SP ZPP.

 

Izvor: Nacionalna mreža ZPP

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar