Obavijest o provedbi projekta "Odgovorna i proaktivna zajednica"

Objavljeno: Ponedjeljak, 02 Prosinac 2013

Cenzura Plus sa partnerskim organizacijama provodi projekt ekonomskog osnaživanja žena i socijalne uključenosti starijih i nemoćnih osoba na području Like i Dalmatinske zagore

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus iz Splita, zajedno s partnerskim organizacijama Hrvatskim crvenim križem općine Gračac te općine Plitvička jezera, udrugom „Prospero“ iz Gračaca, udrugom „NIT“ iz Korenice i Ekološkom udrugom Krka iz Knina, provodi projekt „Odgovorna i proaktivna zajednica – garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete života svojih građana“, financiran sredstvima Europske unije u okviru natječaja “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici“.

Cilj projekta je poduprijeti socijalnu uključenost starijih i nemoćnih osoba, kao i žena pogođenih siromaštvom na području Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije, kroz razvoj dvije vrste socijalnih usluga:

  1. Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama,
  2. Ekonomsko osnaživanje žena pogođenih siromaštvom.

Kroz program pružanja pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama, 2 mobilna njegovateljska tima će pružati usluge za 140 najugroženijih korisnika na područjima općine Gračac i Plitvička jezera. Usluge obuhvaćaju: pomoć u obavljanju kućanskih poslova, nabavu hrane i higijenskih potrepština, pomoć kod osobne higijene i pružanje osnovnih zdravstvenih usluga (mjerenje tlaka i šećera u krvi), usluge prijevoza, razgovor s ciljem prevladavanja osamljenosti i socijalne izoliranosti.

U sklopu projekta će se organizirati redovite slobodne aktivnosti za grupe starijih osoba u pojedinim selima obuhvaćenim projektom.

U cilju unaprjeđenja šansi na tržištu rada i kvalitete života dugoročno nezaposlenih žena, korisnica nekog oblika socijalne skrbi i njihovih obitelji u ruralnim dijelovima Zadarske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije provodimo besplatne tečajeve, što je izvrsna prilika za druženje i učenje, ali i za povećanje razine samopouzdanja. Namjera nam je unaprijediti postojeća znanja i vještine do razine potrebne za sustavnu proizvodnju rukotvorina i suvenira namijenjenih prodajnom asortimanu Ličke ženske socijalne zadruge.

Provodimo tečajeve: tkanja, rada s keramikom, krojenja i šivanja, rada s vunom i koncem, te tečaj engleskoj jezika, rada na računalu i tečaj osnova agrikulture.

Sudionice koje završe naše kreativne tečajeve imat će mogućnost sudjelovanja u razvijanju prototipova dizajna za novu liniju proizvoda za Ličku žensku socijalnu zadrugu te će imati mogućnost zapošljavanja u proizvodnji rukotvorina i suvenira za Ličku žensku socijalnu zadrugu. Sudionice tečajeva rada na računalu, engleskog jezika i agrikulture povećat će svoju ponudu na tržištu rada i s tim povećati šanse u zapošljavanju ili samozapošljavanju.

Partnerskim pristupom odnosno umrežavanjem i suradnjom što većeg broja dionika s ciljanog područja želimo što bolje obuhvatiti potrebe osnovne ciljane grupe i iskoristiti sve postojeće resurse u lokalnim zajednicama te stvoriti mrežu buduće podrške novim poduzetničkim modelima na ciljanom terenu.