Dan planeta Zemlje

Objavljeno: Četvrtak, 20 Travanj 2023

Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja Međunarodnim danom majke Zemlje. Time su države članice priznale da su Zemlja i njezini ekosustavi naš zajednički dom te su izrazile svoje uvjerenje da je potrebno promicati Sklad s prirodom kako bi se postigla pravedna ravnoteža između gospodarskih, društvenih i ekoloških potreba sadašnjosti i budućnosti generacije. Iste je godine Generalna skupština usvojila svoju prvu rezoluciju o Harmoniji s prirodom.

 Generalna skupština je opće priznala da su iscrpljivanje prirodnih resursa u svijetu i brza degradacija okoliša rezultat neodržive potrošnje i obrazaca proizvodnje koji su doveli do štetnih posljedica kako za Zemlju, tako i za zdravlje i opću dobrobit čovječanstva. Gubitak bioraznolikosti, dezertifikacija, klimatske promjene i poremećaj brojnih prirodnih ciklusa među su troškovima našeg zanemarivanja prirode i cjelovitosti njezinih ekosustava i procesa koji podržavaju život. Kako bi se zadovoljile osnovne potrebe rastućeg stanovništva unutar granica Zemljinih ograničenih resursa, postoji potreba za osmišljavanjem održivijeg modela za proizvodnju, potrošnju i gospodarstvo u cjelini. Majka Zemlja jasno poziva na akciju. Priroda pati. Oceani se pune plastikom i postaju kiseliji. Ekstremne vrućine, šumski požari i poplave utjecali su na milijune ljudi. Čak i ovih dana još uvijek se pokušavamo vratiti na pravi put nakon COVID-19, svjetske zdravstvene pandemije povezane sa zdravljem našeg ekosustava.
Klimatske promjene, promjene u prirodi koje je napravio čovjek, kao i zločini koji narušavaju biološku raznolikost, kao što su krčenje šuma, promjena u korištenju zemljišta, pojačana poljoprivreda i stočarska proizvodnja ili rastuća ilegalna trgovina divljim životinjama, mogu ubrzati brzinu uništavanja planeta.
Ovo je drugi Dan Majke Zemlje koji se obilježava u okviru UN-ovog Desetljeća obnove ekosustava. Ekosustavi podržavaju sav život na Zemlji. Što su zdraviji naši ekosustavi, to je zdraviji planet - i njegovi ljudi. Obnavljanje naših oštećenih ekosustava pomoći će okončati siromaštvo, boriti se protiv klimatskih promjena i spriječiti masovno izumiranje. Ali uspjet ćemo samo ako svi budu igrali svoju
ulogu.
Za ovaj Međunarodni dan Majke Zemlje, podsjetimo se - više nego ikad - da nam je potreban pomak prema održivijem gospodarstvu koje radi i za ljude i za planet. Promovirajmo sklad s prirodom i Zemljom. Pridružite se globalnom pokretu za obnovu našeg svijeta!

 

Edukativnivideo: https://www.youtube.com/watch?v=ycyGZV1eWyI, Video compilation for "Earth Day" from BBC "Planet Earth" Edited by Damjan KolarekInformacije preuzete s mrežnih stranica:

 

Izvor UN Environment programme: https://www.youtube.com/watch?v=_CIPLOajR58

Izvor UN Environment programme: https://www.youtube.com/watch?v=JyL58vlbvgw

Izvor UN Environment programme: https://www.youtube.com/watch?v=XhjN8Xux2I4


Članak je dio Info-kampanje koja se provodi u sklopu projekta Štiti BRK(3)OM odobrenog od strane Agencije za mobilnost i programe EU koji se sufinancira sredstvima Europske unije u okviru programa Europskih snaga solidarnost
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge „Krka“ Knin i Europska komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze