Otvorena Eko knjižnica igračaka u Lukaru - DC Promina

Objavljeno: Srijeda, 09 Prosinac 2020

Nakon otvaranja Društvenog centra Promina u Lukaru danas je u Centru otvorena sedma po redu Eko knjižnica igračaka. Knjižnica će biti otvorena svaki radni dan od 8 - 16 h na adresi Kod škole 38, Lukar. Projekt Eko knjižnice igračaka pokrenut je u Kninu od strane Ekološke udruge “Krka” Knin 2014.  godine, gdje je otvorena prva Eko knjižnica igračaka u Hrvatskoj. Osim u Kninu knjižnice su otvorene u Zagrebu, Veloj Luci, Sesvetskom Kraljevcu, Šibeniku i Karlovcu te sada i u Lukaru u Općini Promina. Ideja je 2014. nagrađena kao najbolja društvena inovacija od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Otvaranjem knjižnice igračaka značajno doprinosimo uštedi roditelja u kupnji igračaka, buđenju svijesti djece o važnosti razmjene igračaka, očuvanja okoliša i gospodarenja otpadom, te stvaramo dodatni sadržaj za djecu općine Promina. Za vrijeme trajanja projekta djeca/roditelji će besplatno moći iznajmiti igračke. Knjižnicu smo opremili sa raznim, pretežno ekološkim igračkama: društvene igre, slikovnice, edukativne igre, a nadopunjavat ćemo je prema željama djece. Osim toga roditelje i djecu ćemo poticati da igračke kojima se djeca više ne igraju doniraju knjižnici igračaka te da ih ne bacaju i recikliraju.

Na današnjem otvaranju imali smo volontersku pomoć studenata partnera, Veleučilišta Marko Marulić u Kninu, te volontera iz Francuske koji volontiraju u udruzi Krka kroz program Europskih snaga solidarnosti.

Navedena aktivnost dio je projekta „Društveni centar Promina“ (UP. 04.2.1.07.0029) odobrenog u sklopu poziva „Prostori sudjelovanja - razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“.

Projekt „Društveni centar Promina“ provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s Općinom Promina i Veleučilištem Marko Marulić u Kninu. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a njegovo trajanje je 24 mjeseca.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge "Krka" Knin.

lenta ESF kockice