• Krčić je naš
  • Ekološko-informativni centar Krka
  • Festival Ruralne Kulture
  • Eko knjižnica igračaka

Poziv na sajam razmjene sjemena

Objavljeno: Utorak, 10 Rujan 2019

Dragi suradnici, dragi Eko prijatelji, dragi svi,

pozivamo vas da sudjelujete na prvom Sajmu razmjene sjemena u organizaciji ekološke udruge „Krka“  Knin, koji će se održati 28.09.2019 s početkom u 16 sati u dvorani studentskog doma  u Kninu, na adresi Petra Krešimira IV, br. 30.

Svi događaji su otvoreni i besplatni za javnost.

Projekt „Sajam razmjene sjemena“, kojeg financira Šibensko-kninska županija,  je edukativni jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog biljnog sjemena. 

 Program sajma je slijedeći:

• Radionica o sakupljanju, uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja ( Ekološka udruga „Krka“  Knin)  16:00 – 16:45  h

• Predavanje "Vrtlarenje u skladu s prirodom" (Silvija Kolar-Fodor, Udruga Biovrt - u skladu s prirodom);  16:45 – 18:00 h

• Slobodna razmjena sjemena; 18:00-19:00 h 

Svaki sudionik Sajma dobiti će na dar vrećicu sjemena udruge Biovrt – u skladu s prirodom te  Priručnik o sakupljanju ljekovitog bilja ekološke udruge „Krka“  Knin, a knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom“  autorice Silvije Kolar-Fodor dobivaju na dar izlagači slobodne razmjene sjemena koji se prijave na sudjelovanje. 

Ciljevi projekta su: razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta i sorti na području Šibensko-kninske županije; upoznavanje stanovništva sa praksom sjemenarstva i sakupljanja, uzgoja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja; poticanje poljoprivredne djelatnosti; podizanje svijesti o važnosti očuvanja sjemena i pozitivnoj sakupljačkoj praksi ljekovitog i aromatičnog bilja; očuvanje bioraznolikosti.

Na predavanju “Vrtlarenje u skladu s prirodom”  ćete saznati kako (i zašto) uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Predavačica Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt, otkriti će vam prirodne metode povećanja plodnosti tla, kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i na klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane.

Na razmjene sjemenja se pozivaju posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme. 

O predavačici: Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr … zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Zbog važnosti ove tematike kao i zbog činjenice da se na našem području sve više ljudi bavi vrtlarstvom, voćarstvom, prikupljanjem ljekovitog bilja  i srodnim aktivnostima, namjera nam je održavati sajam barem jedan put godišnje te ga proširiti i na ostale gradove i općine u Šibensko-kninske županije. 

Stoga molimo sve zainteresirane, posebno građane koji imaju autohtona sjemena za razmjenu da se prijave za sudjelovanje na Sajmu na telefon 022/664-608 ili mail-a: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bismo na vrijeme osigurali dovoljan broj štandova. 

Pridružite nam se kako bi ovaj hvale vrijedan projekt postao tradicionalan. 

Veselimo se zajedničkom druženju.

 

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar