• Krčić je naš
  • Ekološko-informativni centar Krka
  • Festival Ruralne Kulture
  • Eko knjižnica igračaka

Nastava o održivom razvoju održana u kninskim školama

Objavljeno: Utorak, 10 Prosinac 2019
U sklopu  projekta "Znanje za održivo djelovanje" u kninskim školama partnerima na projektu, OŠ "Domovinske zahvalnosti" i SŠ "Lovre Montija", tijekom rujna i listopada 2019. provedena je nastava o održivom razvoju s učenicima/cama.
 
 
Tijekom navedene nastave učenici su upoznati s pojmom „održivi razvoj“ kroz predavanja i radionice na primjerima iz svakodnevnog života. Ovime stječu osnovna znanja o održivom razvoju i pripremaju se za rad na školskom projektu u zajednici. Na ovim predavanjima/radionicama potiče se učenička participacija, kreativnost, kritičko razmišljanje te orijentiranost na djelovanje. Prezentacija o održivom razvoju pripremljena je u dvije varijante, jedna za osnovne i druga za srednje škole. Principi i vrijednosti održivog razvoja integriraju se u različite aspekte obrazovanja. Cilj svega toga je poticanje razumijevanja i rješavanja problema kao i promjena ponašanja. Ova je aktivnost uvrštena u kurikulume svih partnerskih škola.
 
U OŠ "Domovinske zahvalnosti" obuhvaćeno je 116 učenika/ca petih, šestih i sedmih razreda. Predavanja su održana na satovima prirode i društva, biologije i satovima razrednika. Školski projektni tim je odlučio za temu koristiti radionicu „Odakle ovo dolazi“, koju je izradila Lana Jurman iz CMS-a. Nakon provedenih radionica u  OŠ "Domovinske zahvalnosti" učenici su osmislili i provest će anketu kojom će anketirati svoje roditelje i susjede o njihovom poimanju i stavovima o održivom razvoju. Na temelju dobivenih rezultata učenici će zajedno s projektnim timom planirati daljnje projektne aktivnosti.
 
SŠ "Lovre Montija" radila je s učenicima prvih, drugih i trećih razreda na redovnoj nastavi biologije i kemije te na nastavi strukovnih predmeta, smjer agrotehničar na teme ratarstvo, zaštita bilja i zaštićeni prostori i tehnologije cvijeća, povrća i gljiva. Ovim predavanjima i radionicama obuhvaćeno je 158 učenika/ca. Na satovima Ratarstvo i praktična nastava s učenicima tema održivog razvoja provedena je tako što je provedena anketa i radionica „Odakle dolaze stvari“ osmišljena na prethodnom seminaru u Puli. Na satovima biologije i kemije održana je prezentacija dobivenog programa. Predavači su skupa s učenicima odgledali film „Story of stuff“. Film se pokazao kao odličan motivator za temu o kojoj se poslije raspravljalo.
 
Uz ove aktivnosti predviđene samim projektom, projektni timovi obje kninske škole prezentirali su ovu tematiku Nastavničkom vijeću,  Učiteljskom vijeću i Vijeću roditelja. Na Učiteljskom vijeću i Vijeću roditelja OŠ Domovinske zahvalnosti prezentiran je cilj projekta i njegov tijek kako bi učitelji i roditelji bili upoznati s onim što se odvija u školi i u čemu učenici sudjeluju, kako bi se i oni sami priključili u realizaciju projekta te kako bi znali o čemu se radi kad učenici budu provodili ankete prije nego bude isplaniran smjer tijeka projekta. Na vijećima ih se, osim informiranja, kratkim animiranim filmom nastojalo educirati o tome što je održivi razvoj i kako oni osobno mogu tome pridonijeti. Cilj predstavljanja projekta Znanje za održivo djelovanje Nastavničkom vijeću je bio potaknuti potaknuti nastavnike da na roditeljskim sastancima pričaju o projektu s pozivom da dopuste učenicima da sudjeluju u njemu te da razmotre mogućnost ugradnje aktivnosti planiranih projektom u međupredmetnu temu Održivi razvoj, ali i da se u razgovoru s roditeljima potakne svijest o održivom razvoju i aktivnom građanstvu. Na Vijeću roditelja malo detaljnije je predstavljen projekt. Cilj  je bio naglasiti koliko je projekt važan samoj školi, koje su dobrobiti za učenike te koje su mogućnosti aktivizma u lokalnoj zajednici.

Projekt se provodi i financira  u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kojeg sufinancira Ured za udruge Republike Hrvatske

program sufinancira vlada RH

mzo long

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar