• Krčić je naš
  • Ekološko-informativni centar Krka
  • Festival Ruralne Kulture
  • Eko knjižnica igračaka

ZZOD - Eko kutci u Kninu

Objavljeno: Četvrtak, 11 Lipanj 2020

U sklopu projekta „Znanje za održivo djelovanje“ školski tim OŠ „Domovinske zahvalnosti“ kao jednog od partnera na projektu, odlučio se na uređenje tri eko kutka sa medonosnim i ljekovitim biljem. Svoj školski projekt osmisle su nastavnice/članice školskog projektnog tima sa svojim učenicima i nazvali ga „Eko kutak u našem gradu“. Uz pomoć partnera Ekološke udruge „Krka“ Knin nabavljen je sadni materijal, alati itd., ali je sve aktivnosti zaustavila korona i nemogućnost okupljanja i zajedničkog rada.
Vrijeme izolacije školski tim sa učenicima je iskoristio za pripremu promotivnih materijala, letaka i platnenih vrećica sa logom školskog projekta. Same biljke čuvale su i njegovale nastavnice školskog tima.

S obzirom da su ublažene mjere vezane za epidemiju odlučeno je da se krene sa planiranim uređenjem eko kutaka, prvenstveno da bi se sačuvao sadni materijal koji ima svoje prirodne zahtjeve za rast i razvoj, ali da i svojim primjerom potaknu zajednicu.
Eko kutci izrađeni su, ali će biti i održavani i čuvani ispred poludnevnog boravka Udruge osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej, u Dječjem vrtiću Cvrčak te u školskom dvorištu OŠ Dr. Franje Tuđmana.

Svaki eko kutak sadrži razne vrste ljekovitih biljki, edukativne natpise o važnosti biljaka za pčele i korisnu kućicu za kukce tkz. hotel za kukce što se djeci naročito svidjelo. U svim radovima sudjelovali su učenici, nastavnici članovi školskog tima, zaposlenici „Čistoće i zelenila“ kao i zaposlenici i volonteri iz eko udruge „Krka“. Akcijama su se pridružili i volonteri Carlos i Katarina koji u udruzi Krka volontiraju kroz Erasmus program. Svima se od srca zahvaljujemo, a posebno djeci uz koju ima nade na našu planetu Zemlju.
U sve tri akcije naišli smo na iznimno gostoprimstvo domaćina te veliku znatiželju i razdraganost učenika zbog samog događanja.
Ovom aktivnosti učenici nastoje podići svijest svih u lokalnoj zajednici o važnosti očuvanja okoliša i bioraznolikosti, održivom razvoju i načinima kako to utječe na naš život te pokazati kako svi možemo biti aktivni sudionici u ovim promjenama.

Školski tim OŠ Domovinske zahvalnosti dodatno je izradio mali video o akcijama koji će biti dio većeg videa koji će se snimiti u sklopu našeg zajedničkog projekta. Iskreno se nadamo da smo potakli građane i lokalnu zajednicu te da ćemo u svom gradu vidjeti još sličnih eko kutaka te da će se isti čuvati.

Osmišljavanje i provedba školskih projekata Eko kutak u našem gradu i Mali parkovi za velike snove provode se u sklopu projekta „Znanje za održivo djelovanje“ čiji je nositelj  Udruga Zelena Istra, a partneri su Ekološka udruga „Krka“ Knin i Centar za mirovne studije te partnerske škole iz Pule: OŠ Monte Zaro, OŠ Šijana, OŠ Kaštanjer, Gimnazija i partnerske škole iz Knina: OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija. Projekt se provodi i financira u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a sufinancira ga i Ured za udruge Republike Hrvatske.

Više o kninskom dijelu projekta ZZOD POGLEDAJTE i na nasim stranicama.

Projekt se provodi i financira  u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kojeg sufinancira Ured za udruge Republike Hrvatske.

program sufinancira vlada RH

mzo long

 

 

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar