• Krčić je naš
  • Ekološko-informativni centar Krka
  • Festival Ruralne Kulture
  • Eko knjižnica igračaka

Sječa stabala u Tuđmanovoj ulici u Kninu

Objavljeno: Četvrtak, 21 Ožujak 2013

Ekološka udruga "Krka" Knin podnijela je zahtjev za intervenciju Građevinskoj inspekciji vezano uz najavljenu sječu stabala u Kninu

 

Poštovana  gđo Zorić,

Danas na Svjetski dan šuma članovi Ekološke udruge „Krka“ te građani grada Knina mole za spas jednog od rijetkih drvoreda koji je ostao u Kninu.

Sve se više i više zelenih površina i stabala  u današnje vrijeme gubi i zamjenjuje konstrukcijama koje ne samo da nije lijepo vidjeti već su i ekološki neprihvatljive.

Putem Zelenog telefona tijekom proteklih dana zaprimili smo više desetaka dojava građana Knina o problemu  uklanjanja stabala  u Tuđmanovoj ulici u Kninu.

 

Hrvatske ceste su potpisale ugovor o rekonstrukciji nogostupa u Tuđmanovoj od spoja s Jeleninom do spoja s Branimirovom. Planira se ukloniti  postojeći nogostup i izraditi  novi od betonskih kocaka kao u ostatku ulice.

Glavni argument sječe stabala je da su velika i stara  te da svojim korijenom podrivaju asfalt i smetaju instalacijama. Ovo zadnje je djelomično istinito, međutim automobilski i pješački promet se odvija neometano dugi niz godina. Smetnja instalacijama može se jednostavno riješiti rezidbom pojedinih grana, a podrivanje asfalta je doseglo svoj vrhunac (skoro oku nevidljivo) i nova stabla koja namjeravaju posaditi svojim razvojem će izazivati isti učinak. Želimo naglasiti da se u drvoredu trenutno nalaze lipe, kesteni, bagremi i platane, a iz dosadašnjeg iskustva (zamjena stabala s druge strane ulice) vidimo da drvored mijenjaju isključivo s jednom vrstom (kostjela – Celtis australis).

Smatramo da stabla uvelike uljepšavaju grad, prave hladovinu, štite od oborina i što je najvažnije građani su sentimentalno vezani za postojeći drvored, stoga smo mišljenja da rekonstrukcija nogostupa uopće nije potrebna ( eventualno mala sanacija ) .

Iste informacije provjerili smo kod nadležnim uredom Grada Knina i oni su nam potvrdili informaciju, a o ovom problemu već smo Vam slali molbe za intervenciju prije dvije godine, sječa je zaustavljena,  ali se sada ponovno planira.

Stoga Vas molimo da izađete na teren, provjerite nužnost pothvata uklanjanja stabala na  navedenim  području, da isto zaustavite, te da pokušate Vašim savjetima Hrvatskim cestama predložiti neka druga rješenja ( malu sanaciju bez sječe stabala ) kako bi riješili problem zbog kojeg su donijeli odluku sječe stabala.

U suprotnom biti ćemo primorani kontaktirati medije i primjenjivati razne aktivističke  mjere.

 

Zamolba se vodi pod rednim brojem 08/2013.

Na znanje:

1. Hrvatske ceste Zagreb i podružnica Šibenik

2. Grad Knin

3. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Uprava za  inspekcijske poslove.

 

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar