• Krčić je naš
  • Ekološko-informativni centar Krka
  • Festival Ruralne Kulture
  • Eko knjižnica igračaka

Pesticidi

Objavljeno: Četvrtak, 02 Svi 2013

Preuzeto sa www.jutarnji.hr

Proljeće nam je došlo, sezona je sadnje voća i povrća pa da vas malo upozorimo na pesticide u hrani

:

Pesticidi su opasni za ljudsko zdravlje: mnogi su kancerogeni, većina ih štetno utječe na hormonalni status, mogu biti uzrok neplodnosti, deformacija fetusa, toksični su... Znamo i da su neki, poput zloglasnog DDT-ja, već odavno zabranjeni u gotovo cijelom civiliziranom svijetu, ali i da se, unatoč zabranama, koriste u Aziji, Africi i Južnoj Americi te da se tragovi tog pesticida i dalje pronalaze u namirnicama koje konzumiramo. Ono što ne znamo i što nas brine jest u kojoj je mjeri zapravo sigurno voće i povrće koje marljivo jedemo, uvjereni kako činimo nešto dobro za svoje zdravlje. Domaći proizvođači, tvrde stručnjaci, svoje proizvode tretiraju samo u nužnoj mjeri, i to isključivo dopuštenim sredstvima, a u prilog sigurnosti hrvatskog voća i povrća ide i činjenica da je zbog klime i položaja kod nas potrebna mnogo manja zaštita nego u brojnim drugim zemljama. Ako nas takva objašnjenja i umire, ostaje pitanje koliko je sigurno uvozno voće i povrće koje dolazi iz raznoraznih zemalja, ponekad i iz onih u kojima sustavi kontrole zdravstvene ispravnosti nisu najrazvijeniji. Odgovor na to pitanje potražili smo od dipl. ing. spec. ekoinženjerstva Gordane Jurak iz Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

- Koliko ima pesticida na uvoznom voću i povrću?

Gotovo u svakom voću i povrću mogu se naći ostaci pesticida, ali te su količine toliko niske da ne narušavaju zdravlje. Slučajevi u kojima količina pesticida prelazi dopuštene granice su rijetki i tu je riječ o zaista vrlo malom broju voća i povrća. Općenito, smatram da je kontrola voća i povrća koje uvozimo dosta dobra jer uvozimo pretežno iz europskih zemalja, najčešće Španjolske, Grčke i Italije, u kojima je sustav kontrole vrlo dobro organiziran i kvalitetan, tako da su vrlo mali izgledi da do nas uopće dođu pošiljke s nedopuštenom količinom pesticida. Također, na uvoznom voću i povrću čije uzorke dobivamo na analizu, ne nalazimo ni nedopuštene pesticide, kao što je DDT.

- Koje pesticide najčešće pronalazite?

Najčešće su to novije generacije pesticida, kao što su fungicidi i insekticidi iz skupine organofosfornih insekticida i piretroidi koji se danas najviše koriste. S tim da se insekticidi koriste tijekom obrade i proizvodnje voća i povrća, a fungicidi uglavnom nakon što se pokupi urod da bi se on što duže održao.

- Koliko su ti pesticidi koje nalazite opasni?

I jedni i drugi su opasni ako su prisutni u hrani u količini iznad dopuštene granice. Primjerice, za jabuku je za svaki pesticid određena granica, pa tako za krušku, breskvu... Te je granice odredila Europska komisija na temelju procjene rizika, a najniža granica koja postoji je 0,01 mg po kilogramu voća ili povrća.

- Kako se zaštititi od tragova pesticida? Je li pranje vodom dovoljno da se oni uklone?

Temeljito pranje je dovoljno. U laboratoriju smo ispitali koliko pranje vodom utječe na prisutnost pesticida. Uzorke koji su imali određenu količinu pesticida analizirali smo prije i poslije pranja u vodi i pokazalo se da se ostaci pesticida u velikoj mjeri mogu ukloniti vodom. Osim toga, što se tiče voća i povrća koje se guli, guljenjem se ostaci pesticida gotovo potpuno uklanjaju.

- Mogu li pesticidi doprijeti u voćku?

Naravno da mogu, ali ipak se najviše zadržavaju na kori. Što se tiče tragova pesticida u samom voću ili povrću, oni će se termičkom obradom vjerojatno razgraditi, jer su novije skupine pesticida vrlo termolabilne. U pravilu se novije generacije pesticida sve brže razgrađuju, pa tako ima nekih koji se razgrade već za jedan dan ili čak za nekoliko sati.

- Što kad pronađete u nekom proizvodu nedopuštene količine pesticida?

Otkrijemo li u nekom proizvodu nedopuštenu količinu pesticida, to javljamo inspektoru koji potom zabranjuje uvoz, odnosno ulazak te pošiljke u zemlju. Ta se pošiljka ili vraća u zemlju iz koje je stigla ili se uništava.

 

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar