• Krčić je naš
  • Ekološko-informativni centar Krka
  • Festival Ruralne Kulture
  • Eko knjižnica igračaka

Otvaranje tvornica u Kninu

Objavljeno: Utorak, 06 Studeni 2012

Tvrtka EL-INTER iz Zagreba u suradnji s tvrtkom Fleck koja zastupa bečki Holding te udrugom branitelja liječenih od PTSP-a

Tvrđava iz Knina dana 30.10.  održali su u Kninu prezentaciju vezano za otvaranje tvornice za proizvodnju LED rasvjete u Kninu za tržište čitave jugoistočne Europe. 

Predstavili su i  prednosti primjene LED tehnologije u javnoj rasvjeti, odnosno projekt uštede električne energije instaliranjem nove ulične LED rasvjete koji je udruga "Krka" u potpunosti podržala.

Partnerska tvrtka EL-INTERA, LOGOTOK iz Zagreba nakon toga je predstavila projekt potpunog zbrinjavanja otpada izgradnjom postrojenja za termičku obradu otpada ( PLAZMA tehnologija ).

Prezentacija ovog projekta kod nas je  izazvala "sumnje",  nakon brojnih konstruktivnih odgovora nismo dobili odgovore, pogotovo nakon našeg upita prezentatoru postoje li gradovi u Hrvatskoj gdje je projekt postrojenja za termičku obradu otpada uspješno realiziran na što je prezentator odgovorio da je to poslovna tajna.

Stav Ekološke udruge "Krka" Knin je da Kninu ne treba bilo kakav oblik spalionice iz više razloga:

- stručnjaci iz Zelene akcije i Plavog Foruma obrazložili su nam da su ovakvi projekti ekonomski neisplativi čak i za veće gradove u RH i da u RH ne postoji niti jedno ovakvo postrojenje

- Svi  prostori planovi, planovi gospodarenja otpada   Grada i Županije nemaju predviđene spalionice u Kninu već se planira da sav otpad  iz Knina ide na Bikarac ( projekt financira EU ). Deponija Mala Promina gdje sada ide otpad iz Knina ide u sanaciju i na njoj ce biti pretovarna stanica.

- STAV većine Ekoloških udruga , tako i naše je da se otpad odvaja i reciklira, a ne spaljiva, te će udruga "Krka"  i dalje u suradnji s Komunalnim poduzećem u Kninu poboljšavati sustav prikupljanja otpada u Kninu ( nabavka Zelenih otoka )

- područje Knina nema toliko otpada da nam je potrebna spalionica

- Udruga "Krka" kroz svoje projekte pokušava razviti i turizam ( kao jednu od gospodarskih grana razvitka) stoga bi industrijska postrojenja naštetila ovom segmentu razvoja.

Ne želeći komentirati "optužbe" udruge branitelja u Kninu da udruga "Krka" koči razvoj grada jer ne podržava ovakav projekt ( brojni uspješno provedeni projekti demantiraju njihove izjave ) te želeći istaknuti da jedino pravo glasa u Odluci imaju GRAĐANI ( koji nam se i u ovom trenutku obraćaju i podržavaju naše mišljenje ) udruzi branitelja predlažemo:

- da prezentacije koje su održale navedene tvrtke stave na svoje web stranice da građani imaju uvid u projekte

- da o otvaranju spalionice u Kninu pitaju struku i one koje bi projekt provodili ( Komunalno poduzeće Knin, Grad Knin, Šibensko kninska Županiju, Gradsku čistoću Šibenik, EU tim Bikarac projekta te samo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša ) te da odgovore predoče građanima grada Knina.

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar