• Krčić je naš
  • Ekološko-informativni centar Krka
  • Festival Ruralne Kulture
  • Eko knjižnica igračaka

Zakon o golf igralištima

Objavljeno: Četvrtak, 24 Studeni 2011

OD DANAS KONAČNO NE VRIJEDI SKANDALOZNI ZAKON O IGRALIŠTIMA ZA GOLF!

Danas, 24.11.2011. stupio je na snagu ZAKON O PRESTANKU VAŽENJA ZAKONA O IGRALIŠTIMA ZA GOLF,

 čime je konačno stavljeni izvan snage Zakon o igralištima za golf.

Nakon tri godine kampanje Zakon je konačno ukinut, ponajprije zaslugama organizacija civilnog društva, jer su upravo naši argumenti navedeni kao razlog za ukidanje Zakona.

Tako se u pojašnjenju ukidanja navodi: "Naprijed navedeni podnositelji ukazivali su da su igrališta i prateće građevine za golf objekti velikih površina koji značajno i trajno
mijenjaju okoliš i krajolik, a važeći Zakon o igralištima za golf ne daje jamstva za sprečavanje zlouporaba, niti jamstva za razmatranje ekološkog aspekta gradnje golf igrališta. Ocjenjuju da je
puno veći interes Republike Hrvatske u očuvanju poljoprivrednog zemljišta, šuma, okoliša kao i u zaštiti najviših ustavnih vrednota socijalne pravde, jednakosti ljudi, jednakog položaja poduzetnika na tržištu, jamstva prava vlasništva i vladavine prava, nego što je to interes države za izgradnju golf igrališta".

Podsjetimo se, kampanja je započela još 9.12.2008. godine, priopćenjem Zelenog foruma., Prva akcija je napravljena na dan nakon izglasavanja Zakona 16.12.2008.,

 

Iako smo (Zelena akcija, GONG i Transparency International Hrvatska) još 19.02.2009. podnijeli Zahtjev za ocjenu zakonitosti i ustavnosti Ustavnom sudu Republike Hrvatske, te nakon izmjena Zakona 07.10.2010. moramo istaknuti da se Ustavni sud Republike Hrvatske nije nikad očitovao na naš Zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o igralištima za golf. Ta šutnja je znakovita, pa se može postaviti pitanje – je li pravosuđe neovisno od politike?. Pri tom je zanimljiva izjava :“Vlada plus javnost, plus Ustavni sud, plus Europska komisija, više znaju nego Vlada sama”, sumirao je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac koji predloženo ukidanje zakona doživljava kao svojevrsnu dobrodošlu samokritiku. Iz navedenog možemo zaključiti da je Ustavni sud imao komunikaciju s Vladom RH, ali nije sa podnositeljima Zahtjeva za ocjenu zakonitosti i ustavnosti. To je vjerojatno i razlog zašto je zakon ukinut po hitnom postupku na zadnjoj sjednici Sabora u roku od jednog dana nakon što ga je Vlada RH usvojila. Tako da smo dobili Zakon čije je trajanje bilo kraće od mandata Vlade i Sabora RH!

U borbi za ukidanje Zakona o igralištima za golf sudjelovale su mnogobrojne partnerske organizacije – Zelena Istra, GONG, Transparency International Hrvatska, inicijativa Srđ je naš, udruga Grad i ostali koji su se priključili borbi protiv igrališta za golf na lokalnom nivou (Eko Zadar, Šibenski građanski forum, Sunce, Eko Krka...), a u pripremi Zahtjeva za ocjenu ustavnosti i zakonitosti pomogli su nam pravni stručnjaci.

Sve to ne bi bilo moguće niti bez volonterskog angažmana aktivista i aktivistica Zelene akcije i inicijative Pravo na grad, koji su spremno darovali svoje vrijeme i kreativnosti u mnogobrojne i inovativne akcije tijekom proteklih godina.

Dobro je znati da javni aktivistički angažman daje rezultate, no žalosno je što se u Hrvatskoj brzopleto donose zakoni sa koruptivnim elementima koji podilaze investororima i donatorima političkih stranaka, a protivni su javnom interesu i zaštiti okoliša.

Za više informacija:

Jagoda Munić Zelena akcija /FoE Croatia 098 1795 690

Dušica Radojčić, Zelena Istra, 098 1818 640

 

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar