Svjetski dan zaštite okoliša

Objavljeno: Utorak, 05 Lipanj 2012

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na obljetnicu održavanja Konferencije UN-a u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu

 na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP), a ove godine obilježava se pod sloganom "Zeleno gospodarstvo: Jeste li uključeni?"

 

Proteklih godina ta je manifestacija izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima UN podiže svijest ljudi o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice, ističe Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Također, UN potiče ljude da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvitka i preuzmu odgovornost za očuvanje planeta, te ukazuje kako je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša.

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša koji se ove godine obilježava po 40. put, ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy istaknula je kako u Hrvatskoj još nema sustav gospodarenja otpadom i upravo u tom dijelu je najveći problem zaštite okoliša u našoj zemlji. Također zaostajemo za drugim zemljama Europe i u pročišćavanju otpadnih voda tako da nas tu čeka jako puno posla, kazala je. Istaknula je kako imamo velike obaveze prema Europskoj uniji i prema međunarodnim konvencijama i u smislu povećanja udjela obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti. Građanima je poručila da se ponašaju odgovorno prema okolišu, da štede resurse, vodu i struju, da pokušavaju što je moguće više koristiti javni gradski prijevoz i ekološki prihvatljive načine transporta te da odvajaju otpad.

Uoči Svjetskog dana zaštite okoliša u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode održana je jučer konferencija za novinare na kojoj su potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica i ministrica Holy najavili sudjelovanje Republike Hrvatske na Konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju "Rio+20" koja će se od 20. do 22. lipnja održati u Rio de Janeiru. Deseteročlano hrvatsko izaslanstvo vodit će potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica.

Konferencija UN-a o održivom razvoju "Rio+20" održat će se na 20. obljetnicu Konferencije o okolišu i razvoju UN-a (Rio de Janeiro 1992.) i na 10. obljetnicu Svjetskog sastanka na vrhu o održivom razvoju (Johannesburg 2002.) Na Konferenciji "Rio+20" države članice UN-a obnoviti će političku volju za održivim razvojem te se očekuje usvajanje završnog dokumenta pod nazivom "Budućnost kakvu želimo". Dvije glavne teme Konferencije "Rio+20" su razvoj zelenog gospodarstva za poticanje održivog razvoja i iskorjenjivanja siromaštva te nova međunarodna institucionalna struktura za jačanje provedbe održivog razvoja i politika vezanih za okoliš u okviru UN-a.

Hina