Volonterski projekt „NEDS“

Objavljeno: Četvrtak, 07 Srpanj 2022

Ekološka udruga „Krka“ Knin provodi treći po redu volonterski projekt odobren od strane Agencije za mobilnost i programe EU koji sufinancira Europska unija u okviru programa Europskih snaga solidarnosti. Projekt „NEDS“ (Nature, Environment, Development and Sustainability) ima za cilj pridonijeti promicanju i razvoju ekološke svijesti, održivom razvoju zajednice i solidarnosti. Aktivnosti koje će se provoditi unutar projekta NEDS-a  će biti u skladu s potrebama zajednice i odgovarati na lokalne društvene izazove te će promovirati europske vrijednosti kohezije, solidarnosti, demokracije i građanstva u Europi i među mladim ljudima iz različitih sredina.

Volonteri će sudjelovati u brojnim aktivnostima koje će im omogućiti stjecanje određenih kompetencija, vještina i znanja za osobni i profesionalni razvoj:

  • NEDS logo v2sudjelovati u raznim ekološkom akcijama, 
  • organizirati i provoditi radionice za promicanje i jačanje ekološke svijesti, održivom razvoju zajednice, solidarnosti i volontiranju, 
  • poticati na aktivno sudjelovanje u zajednici i zaštiti okoliša i prirode, 
  • provoditi  aktivnosti u sklopu Eko-knjižnice igračaka, 
  • naučiti pisati projektne prijedloge i provoditi manje projekte u području NEDS-a (priroda, okoliš, razvoj i održivost),
  • organizirati i provoditi informativne aktivnosti na području grada Knina i Šibensko-kninske županije s ciljem promicanja i informiranja mladih o ESS programu i Erasmus+ i  EU vrijednostima,
  • raditi na društvenim mrežama projekta (izrada i objava članaka, fotografija, videa, intervjua),
  • osmisliti i provoditi osobne projekte prema svojim interesima.

U sklopu ovog projekta priključio nam se mladi volonter Alessandro iz Italije koji želi promijeniti svoju budućnost i naučiti više o  radu i djelovanju same udruge i provedbi projekata. Tijekom dva mjeseca provedbe volonterskih aktivnosti volonter je sudjelovao u radionicama informiranja i promoviranja važnosti volontiranja i mogućnostima ESS programa u školi,  akcijama čišćenja okoliša, u organizaciji i provedbi aktivnosti udruge, aktivnostima Eko knjižnice igračaka, naučio kako uzgojiti hranu u vlastitom vrtu, pomagao u izgradnji skloništa za životinje, upoznao lokalne udruge i način življenja u gradu Kninu. Uskoro će nam se priključiti i mlada volonterka Hannah iz Njemačke.

ESS Dug 01ESS Dug 02

Tijekom razdoblja provedbe aktivnosti volonterima je osigurano zdravstveno osiguranje CIGNA, potpora za učenje jezika, mentoriranje te financijska potpora za putovanje, smještaj, hranu i džeparac. Partnerske organizacije u ovom projektu su:

Na društvenim mrežama Facebook (www.facebook.com/NEDS-Nature-Environment-Development-and-Sustainability-108284785210691) i Instagramu (www.instagram.com/neds.2022/) možete pratiti aktivnosti volontera, saznati kako im je te ih možete kontaktirati ako želite sudjelovati u nekim od aktivnosti ili saznati više o mogućnostima za mlade u sklopu programa ESS.

 

Agencija za mobilnost i programe EUeu flag co funded pos right HREuropean Solidarity Corps logo