Svjetski dan okoliša

Objavljeno: Nedjelja, 04 Lipanj 2023

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Posljednjeg desetljeća svi osjećamo posljedice klimatskih promjena (kiše, poplave, suše, hladnoća....) i utjecaja na okoliš. Pri tom odgovornost za njih ne nose samo politike pojedinih zemalja i nevladine organizacije (NVO) koje bi trebale više naglašavati i zagovarati okolišnu politiku, već i sekundarne djelatnosti (industrija, rudarstvo, energetika ...) kao najveći proizvođači štetnih stakleničkih plinova, te pojedinci koji svojim razmišljanjem i životnim stilom utječu na okoliš u kojem žive. Svjetski dan okoliša, upravo i zato povezuje sve sudionike ovog procesa pri čemu se ističu zajednička nastojanja i uspjesi u postizanju i očuvanju zdravog okoliša.

Znate li:

1.    jedno od sedmero ljudi u svijetu odlazi u krevet gladno

2.    više od 20.000 djece mlađe od pet godina umire svakoga dana od gladi

3.    za proizvodnju samo jedne litre mlijeka potrebno je 1.000 litara vode

4.    za proizvodnju jednog hamburgera potrebno je 16.000 litara vode za prehranu životinje iz čijeg se mesa on radi

5.    25% svjetske proizvodnje hrane odvija se na nastanjenom dijelu naše planete za što se koristi 70% izvora pitke vode.

6.    proizvodnja hrane uništava 80% šumskog pokrova u svijetu te uzrokuje stvaranje i emisiju 30%stakleničkih plinova, najvećeg krivca za gubitak bioraznolikosti i promjene kvalitete zemlje za uzgoj hrane.  

Čak jedna trećina proizvedene hrane završi kao otpad. Za to smo uzalud iskoristili sve resurse koji su nam bili potrebni za njenu proizvodnju, ljudski rad, vodu, zemlju, gnojiva ali i gorivo iz transporta, kojim hranu donosimo do naših dućana i tržnica.

Svatko može pomoći. Donošenje smislenih odluka pri kupovini hrane, ali i dobro upravljanje vlastitom smočnicom, jedan je od načina kako možemo dati vlastiti doprinos. Odabir organske hrane, u čijoj se proizvodnji ne koriste kemikalije, zatim odabir lokalno uzgojene hrane koja na putu do tržnice nije prošla pola svijeta i time doprinijela povećanju ispuštanja stakleničkih plinova doprinose rješavanju ovog problema. Planiranjem kupnje i obroka te pametnim korištenjem hladnjaka i zamrzivača za spremanje viška hrane možemo doći korak bliže k smanjenju stvaranja otpada od hrane.

Mali koraci za jednu Zemlju

Mnogima su prva pomisao na zaštitu okoliša golema prirodna bogatstva i ogromne šumske površine te bioraznolikost. Svaka zemlja, a u njih zasigurno spada i Hrvatska, ponosi se svojim netaknutim prostranstvima koja su, osim što su dom tisućama biljaka i životinja, utočište i nama ljudima. Da bi ostala takva trebaju se čuvati, pa posebno raduje Eurostatov podatak da je u 2020. više od trećine (37,8%) ukupne površine Hrvatske bilo zaštićeno područje, dok je u na razini Europske unije zaštićenim područjem bilo proglašeno 26,4% njezine ukupne površine. Imajući na umu sve navedeno, počnimo već danas i vlastitim koracima, koji se katkad čine malima, ali su itekako važni u ostvarivanju zajedničkog cilja, doprinosimo zaštiti okoliša. Jer samo je jedna Zemlja!

Edukativni video: https://www.youtube.com/watch?v=e-b1A9cW6jQ - National Geographic Croatia: Svjetski dan zaštite okoliša

Informacije preuzete s mrežnih stranica:

https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/okolis-i-zdravlje/632

https://dzs.gov.hr/vijesti/svjetski-dan-zastite-okolisa/1170

Članak je dio Info-kampanje koja se provodi u sklopu projekta Štiti BRK(3)OM odobrenog od strane Agencije za mobilnost i programe EU koji se sufinancira sredstvima Europske unije u okviru programa Europskih snaga solidarnost
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge „Krka“ Knin i Europska komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze