Poziv na okrugli stol o gospodarenju otpadom u hrvatskim gradovima i općinama

Objavljeno: Utorak, 20 Lipanj 2023
Tematska mreža JEDRO organizira okrugli stol „Gospodarenje otpadom u gradovima i općinama u RH - prepreke, izazovi i prilike“ koji će se održati 27. lipnja od 11.00 do 15.00 sati u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva 2, Zagreb).
 
Cilj okruglog stola jest prezentirati najvažnije elemente upravljanja koji utječu na kvalitetu usluge, osobito u segmentu količine odvojeno prikupljenog otpada i istaknuti najveće probleme s kojima se pružatelji usluge suočavaju. Također, želimo prikazati kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mogu najučinkovitije utjecati na povećanje stopa odvojeno prikupljenog otpada.
 
U uvodnom dijelu će biti prezentiran stručni rad koji analizira i dovodi u vezu kvalitetu usluge gospodarenja otpadom s različitim vlasničkim strukturama pružatelja usluge. Također će se predstaviti smjernice za unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom i pokazati primjere dobre prakse gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.
 
Temeljem istraživanja provedenog u okviru projekta JEDRO, želimo ukazati kako na rezultat upravljanja utječe vlasnička struktura pružatelja usluge, kao i udruživanje više susjednih jedinica lokalne samouprave u organiziranju usluge prikupljanja komunalnog otpada.
 
Sve zainteresirane molimo da se za sudjelovanje na ovom događaju prijave do srijede, 21. lipnja, putem online obrasca na ovoj poveznici.
 
 
 
Okrugli stol organiziramo u okviru projekta JEDRO (Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad) kojeg financira Europska Unija kroz Europski socijalni fond. Nositelj projekta je Zelena akcija, a partneri su Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Zeleni Osijek, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Zelena energetska zadruga, Brodsko ekološko društvo, Ekološka udruga Krka Knin, Pravo na grad, PAN - udruga za zaštitu okoliša i prirode i ZMAG – zelena mreža aktivističkih grupa. Cilj projekta je prikupiti i analizirati podatke te doprinijeti unaprjeđenju sustava upravljanja na tri ključna tematska područja (otpad, voda i energetika).
 
Tekst i fotografija: Zelena akcija