Lokalni dionici sustava vodnog upravljanja zadovoljni odlukom Ustavnog suda

Objavljeno: Petak, 10 Veljača 2023

Predstavnici jedinica lokalne samouprave i vodno komunalnih poduzeća koji su pokrenuli postupak o ustavnosti Uredbe o uslužnim područjima pozitivno ocjenjuju odluku Ustavnog suda koji je na sjednici 7. veljače 2023. ukinuo spornu uredbu koja, zbog neprihvatljive pravne praznine, ostaje na snazi do 15. srpnja 2023. godine.

To je datum do kojeg nova uredba mora biti donesena, no ostaje upitno mogu li se do toga roka ponoviti svi akti i postupci koji prethode donošenju uredbe, tvrdi direktor labinskog Vodovoda i jedan od predlagatelja ustavne tužbe. Pri tome je, tvrdi, važno pričekati cijelu presudu Ustavnog suda kako bi se mogle vidjeti sve ključne točke koje Vlada mora uzeti u obzir pri kreiranju nove uredbe. Zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda pokazuje i predlagatelj Liburnijske vode koje, kako tvrdi direktor tog poduzeća, imaju sve potrebne uvjete za zadržavanje samostalnosti, a koje su se prema uredbi trebale pripojiti s VIK-om Rijeka. U istom smjeru ide i gradonačelnik Ivanca, još jednog predlagatelja ustavne tužbe, kojemu je drago da je Ustavni sud prihvatio cijelu argumentaciju protiv uspostave uredbe i uslužnih područja, pri čemu naglašava da je temelj njihovog djelovanja peticija kojom se 9 778 građana Ivanca i bivše Općine Ivanec izjašnjava protiv pripajanja njihovog vodno komunalnog poduzeća. U Metkoviću pozitivno ocjenjuju ishod ovakve presude, pri čemu upozoravaju na nesrazmjer uspješnosti pojedinih vodno komunalnih poduzeća, pri čemu bi, ukoliko dođe do pripajanja, tvrtka koja uspješnije posluje bila pripojena tvrtki sa upitnim poslovanjem.

Tematska mreža JEDRO sa velikom interesom i dalje nastavlja pratiti čitav razvoj događaja oko sporne Uredbe o uslužnim područjima, kao i sljedeće postupke svih ključnih dionika sustava vodnog upravljanja u Hrvatskoj.

 

Preuzeto sa: https://jedro.zelena-akcija.hr/

 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Zelene akcije i Ekološke udruge "Krka" Knin.

 

 

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr