Drugi sajam razmjene sjemena - Šibenik

Objavljeno: Nedjelja, 23 Kolovoz 2020

Pozivamo Vas da sudjelujete na drugom Sajmu razmjene sjemena u organizaciji ekološke udruge „Krka“ Knin, koji će se održati 05.09.2020. (subota) s početkom u 10 sati u „Narančastoj zgradi“ u Šibeniku, na adresi Prilaz tvornici, br.41.

Svi događaji su otvoreni i besplatni za javnost. Projekt „Sajam razmjene sjemena“, kojeg financira Šibensko-kninska županija, je edukativni jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog biljnog sjemena. Prvi Sajam razmjene sjemena održan je prošle godine u Kninu, a ideja je da se svake godine održava u drugom gradu/općini u Šibensko-kninskoj županiji.

Program sajma je slijedeći:

  • Radionica o sjemenu kao zalogu budućnosti 10:00 – 11:15 h. – Udruga Biovrt - u skladu s prirodom
  • Radionica za najmlađe na temu važnost očuvanja bio raznolikosti i okoliša, 11:15 – 12:00h. – Ekološka udruga Krka Knin
  • Slobodna razmjena sjemena; 12:00 – 13:00h

 

Svaki sudionik Sajma dobiti će na dar knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ autorice Silvije Kolar-Fodor te vrećicu sjemena Udruge Biovrt – u skladu s prirodom. Sudionici radionice za najmlađe na dar će dobiti edukativnu igru udruge Biovrt „Mali čuvari prirode“.

Ciljevi projekta su slijedeći: razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta i sorti na području Šibensko-kninske županije; upoznavanje šire populacije stanovnika sa praksom sjemenarstva i uzgoju hrane u skladu s prirodom; poticanje poljoprivredne djelatnosti; podizanje svijesti o važnosti očuvanja sjemena i pozitivnoj sakupljačkoj praksi ljekovitog i aromatičnog bilja; očuvanje bio raznolikosti.

Ove godine program se održava u gradu Šibeniku s obzirom da na tom području djeluju poljoprivredna gospodarstava koji proizvode vlastitu hranu te ih se želi dodatno educirati i podijeliti znanje o važnosti očuvanja sjemena i uzgoju hrane u skladu s prirodom. S obzirom na povratne informacije i interes s prvog sajma očekujemo veći broj posjetitelja i aktivnih sudionika s ovog područja. Također se stanovnici cijele Šibensko-kninske županije bave raznim poljoprivrednim djelatnostima (vrtlarenje, uzgoj voća, povrća, cvijeća te ljekovitog i aromatičnog bilja) te zato namjeravamo nastaviti sa održavanjem sajma i narednih godina, svaki put u drugom mjestu naše županije.

Na razmjenu sjemenja su pozvani posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima da razmijene sjeme i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Ukoliko imate viška sjemena za razmjenu, na razmjeni možete doći i donacijom sjemena, na čemu smo vam unaprijed zahvalni.

O predavačici: Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene 2020, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreza.org, SirovaHrana.hr … Zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Stoga molimo sve zainteresirane, posebno građane koji imaju autohtona sjemena za razmjenu da se prijave za sudjelovanje na sajmu na telefon 022/664-608 ili mail-a: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bismo na vrijeme osigurali dovoljan broj štandova.  Pridružite nam se kako bi ovaj koristan projekt postao i ostao tradicionalan.

Napomena: Sajam će se održati u skladu sa preporukama Nacionalnog stožera vezanom uz pandemiju virusa SARS-CoV-2 te još jednom molimo sve zainteresirane da se obavezno prijave na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefon udruge.

Veselimo se ponovnom druženju.

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori

ina logo